Европа няма да се подаде на заплахите на САЩ по отношение на търговския спор и иска да разреши този спор чрез преговори. Тази позиция изрази министърът на външните работи на Германия Хайко Маас преди предстоящите важни разговори на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон, предаде Ройтерс.

На 25 юли Юнкер ще обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп наложените от Белия дом митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, както и заплахите за разширяването на протекционистките мерки и върху вноса на европейски автомобили.

Германският автомобилен сектор осигурява заетост за над 118 000 души в САЩ, а 60% от произведените коли се изнасят за пазари извън Съединените щати.

Европа не трябва да се оставя да бъде изнудвана и трябва да изглежда уверено в САЩ, заяви по повод предстоящата среща Дитер Кемпф

"Президентът на Eврокомисията Юнкер и американският президент Тръмп трябва да пуснат в действие аварийната спирачка в търговския спор. А Вашингтон да не прекалява с ескалацията на реториката. Тарифите, налагани под прикритието на националната сигурност, трябва да бъдат премахнати", каза Дитер Кемпф, президент на влиятелната Федерация на германските индустрии (BDI).

"Не отиваме на тези преговори с пистолет, насочен към гърдите ни. Не мисля, че заплахите ни доближават до постигането на решение", отбеляза днес и германският външен министър.

"Ние в Европа трябва да останем заедно. Надявам се, че ще успеем да постигнем решение чрез консенсус, но няма да бъдем заплашвани и да отстъпим позициите си толкова лесно", беше категоричен Маас пред германска обществена телевизия.

И Тръмп се оплаква от по-високите мита, налагани от ЕС за вноса на автомобили, като дори описа Общността като "враг" на САЩ по въпросите на търговията. В същото време официални европейски представители отбелязват, че докато митата на ЕС за вноса на автомобили са действително по-тежки от тези, прилагани от Съединените щати, американските тарифи за други продукти, включително камиони, са по-високи. Те посочват, че евентуалното намаляване на митата за вноса на автомобили може да бъде само част от по-всеобхватна търговска сделка.

Маас, който предстои да посети Япония и Южна Корея, които също са заплашени от по-високи американски мита, заяви, че никой няма интерес от по-високи налози.

"В крайна сметка всички ще загубят, включително и американците", посочи Маас, който изрази надежда във Вашингтон да разберат това.