Израелските сили за отбрана (ИСО) свалиха днес сирийски изтребител, нахлул на 2 километра във въздушното му пространство, съобщи в. "Аарец".

Руската бойна машина "Сухой" била наблюдавана още преди да навлезе над Израел. Тя била поразена с две ракети "Пейтриът".

 

Засега няма сведения какво се е случило с пилотите.

Само ден по-рано Израел използва за първи път противоракетната си система, известна под името "Прашката на Давид". Тя бе изстреляна за унищожаването на две сирийски ракети "земя-земя". Ракетите СС-21 руско производство били насочени да паднат южно от езерото Кинерет. След действията на Израел едната ракета променила траекторията си и се насочила обратно към Сирия. Не е ясно какво се е случило с втората ракета.

Отношенията между Тел Авив и Дамаск се обтегнаха още повече след съобщенията, че Израел е евакуирал от Сирия членове на неправителствената организация "Бели каски" и семействата им. Изведени са близо 800 души. Те ще бъдат разселени на териториите на Германия, Великобритания и Канада. Това е станало по молба на САЩ, Канада и няколко европейски държави.

"Белите каски" оказват помощ на пострадали цивилни и съобщават за атаки на правителствените сили с химическо оръжие. Режимът на Башар Асад ги нарича терористи, а сега ги обяви за слуги на Израел.

Според Русия тази организация не е надежден източник на информация.