Предвид откритата междуинституционална война между управляващите и президентската институция безпрецедентно ГЕРБ ще подкрепи ветото на Румен Радев на закона за приватизацията. Това намерение бе обявено от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Цветанов обаче отрече вина на ГЕРБ за изначалното приемане на текстовете, определяни от вицепремиера Валери Симеонов като лобистки и в полза на приватизаторите на Българския морски флот. Тоест на братя Домусчиеви, от които обвинения на Симеонов към управляващата коалиция тръгна и прозвището на поправката. Напротив - били спекулации и популизъм твърденията, че формацията е подкрепила текстове, за които има съмнения, че обслужват икономически интереси и конкретни бизнесмени.

От изявлението стана ясно още, че а) депутатите на ГЕРБ са били "въвлечени" в приемането на измененията, б) от ГЕРБ подготвили още снощи нови текстове, които да ревизират спорните, но явно "президентът има изпреварваща информация" и решил да ги изпревари и с ветото и в) приетият спорен закон "обслужва тези, които се опитаха да извлекат политически дивиденти" от него". И тъй като единствените обявили се "против" текстовете бяха Румен Радев, НФСБ и донякъде БСП, излиза, че парламентът е приел закона за приватизацията, за да обслужи тези три политически субекта. 

Както е известно, въпросните изменения бяха внесени от депутатите на "Атака" и на ВМРО Николай Александров и Емил Димитров-Ревизоро и защитавани от ГЕРБ в лицето на председателя на правната комисия Данаил Кирилов при приемането им в пленарната зала на 18 юли. Бяха подкрепени от депутатите на всички парламентарни групи с изключение на тези на НФСБ и БСП. От НФСБ бяха единствените, които настояваха текстовете да не бъдат гласувани с мотива, че обслужват интересите на собствениците на "Български морски флот" (който може да заплати неустойки в края на годината в размер на 58 млн. лв.), "Булгартабак", "Ню Бояна", "Полимери Девня" и др.

Шпионски игри

Както е известно, днес държавният глава върна за ново обсъждане приетите през миналата седмица изменения в закона за приватизацията и следприватизационния контрол, започна разказа си Цветанов. Снощи обаче той, заедно с депутати, бил на заседание при премиера Бойко Борисов. На сбирката било взето решение Данаил Кирилов да внесе нови изменения в същия закон, "за да се отменят тези текстове, които бяха предложени от коалиционните ни партньори"(приет преди броени дни с гласовете на ГЕРБ, в т.ч. и на представителите на партията в икономическата комисия в парламента). Целта: да се пресекат спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват икономически кръгове и определени бизнесмени.

"Мога да кажа, че ГЕРБ по никакъв повод не е внасял такива текстове. Водени сме само от обществнеия интерес", прехвърли топката към "Обединени патриоти" Цветанов.

Президентът обаче, благодарение на изпреварващата информация, която явно според Цветанов имал, наложил ветото си днес и така предложенията на ГЕРБ за нови изменения в закона се обезсмисляли.

"Но с днешното вето преценихме, че то обезсмисля внесените промени. Ние ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото", даде заявка зам.-председателят на партията.

И за да се впише цялата процедура в рамките на седмичната програма преди депутатите да излязат в заслужен едномесечен отдих от 1 август, още утре председателят на парламента Цвета Караянчева щяла да го разпредели ветото в икономическата комисия. "По този начин ще покажем много ясно каква е политическата воля на ПП ГЕРБ", смята Цветанов. 

"Хубаво е, че президентът наложи вето. Но може пък президентът да има изпреварваща информация от вчерашното заседание при премиера...", подхвърли Цветанов и допълни, че в така демонстрирания добър дух, все още чакат държавния глава да покаже документите по твърденията си от миналата седмица за събрани от служебното правителство и изчезнали приходи за 1,6 млрд. лв. 

Оказах се въвлечен

Думата да представи подготвените изменения, които явно няма да видят бял свят, взе и Данаил Кирилов. "Нова т. 32 г - забраняват се изменения на задължения, възложени с приватизационния договор, независимо от настъпили промени след сключването му, вкл. заплащане на цена, извършване на инвестиции, погасяване на просрочени публични задължения на приватизираното дружество. Както и просрочени задължения за изплащане на трудови възнаграждения. Не могат да се намаляват, предоговарят или изключват неустойки, обезщетения или други санкционни последици от неизпълнение на договорни задължения, незвисимо дали те са съществени, допълнителни, вторични или специфични", изчете той.

След което поясни участието си в събитията от 18 юли:

"ГЕРБ няма нищо общо с интерпретациите, бяхме вкарани в един дебат, който не беше наш дебат. Аз се намесих по чисто процедурни въпроси, имаше несъответствие в текстовете, но те бяха подкрепени от икономическа комисия. Оказах се въвлечен." 

Кирилов установил, също така, че предложените от "Атака" и ВМРО и гласувани текстове, които третират "специфични задължения", всъщност нямат правна сила. 

"Няма такива специфични задължения. И двата текста на практика нямат предмет. Още тогава си личеше, че има нужда от редакция. Аз не съм бил предложител и не съм бил уведомен за тези предложения. Когато в зала има процедурен проблем, трябва да помогна", посочи Кирилов.

По думите му "специфичните задължения" са абсолютно неотносими към договора, който се споменава (за Български морски флот на братя Домусчиеви).

"Ние не сме заемали страна, напротив, миналата година правителството е гласувало 2,5 милиона за делото във ВАС. Този договор е сключен през 2008 г. и периодът на следприватизационен контрол е изтекъл или е изтичащ", заяви още Кирилов.