Американската страна е предложила нова среща на лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в края на 2018 г. във Вашингтон, но работата по подготовката й още не е започнала, заяви пред журналисти помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, цитиран от световните агенции.

Ушаков не изключи среща Путин-Тръмп да се състои в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина или на други международни форуми, където двамата президенти ще участват, предаде ТАСС.

Помощникът на руския лидер отказа да отговаря на въпроси за неотдавнашната среща на върха в Хелзинки, по-специално за това доколко настоятелно Тръмп е поставил въпроса за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ.

Той допълни, че Вашингтон и Москва са единодушни, че е необходима нова среща на върха след Хелзинки. Ушаков подчерта, че Путин и Тръмп са се договорили да продължат "полезните" си контакти, съобщава БТА.

Миналата седмица Тръмп обяви, че е поканил Путин във Вашингтон през есента, за да "продължат диалога" и увери, че очаква с нетърпение втората им среща. Поканата била отправена от съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс подготовката за тази втора президентска среща "вече е в ход".

През август ще се състои среща на членове на руския Съвет за сигурност при президента и съветника на президента на САЩ Болтън.

Засега не се планира пътуване на президента на Русия до Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН през септември, каза още Ушаков.