Още е лято, но не забравяйте, че от 23 юли влязоха в сила новите изисквания по Закона за потребителския кредит. Край на таксите за обслужване на ипотечни кредити, погасяване на заемите без наказателни лихви и други подобни привилегии за клетия потребител. Естествено, за да компенсират спада от таксите при обслужване на ипотечните кредити, повечето банки въведоха нови такси и увеличиха размера на досега съществуващите.

Една от най-сериозните промени е при тарифата на Банка ДСК, която влиза в сила от днес. Плащането на битови сметки през нейната интернет платформа вече ще струва по 15 ст. на сметка. До вчера беше безплатно. Месечната такса по разплащателна сметка с издадена дебитна карта се вдига от 1,25 лв. на 1,35 лв., а по сметка без карта - от 1,50 лв. на 1,90 лева.

Справката по сметка чрез банкомат на ДСК се вдига от 10 на 15 стотинки, а от машина на друга банка - от 10 ст. на 25 стотинки.
Таксата за внасяне на пари по сметка на трето лице става от 1 лв. на 1,50 лева.

От 1 юли ОББ въвежда такса от 2 лв. месечно за обслужване на сметки на физически лица, гласят промени в нейната тарифа.

От 23 юли Първа инвестиционна банка въведе такса ангажимент за ипотечните кредити от 0,5% вместо същата по размер такса управление, която се отнася за кредитите, сключени до 23 юли. 

Доста екстремни такси има при Прокредитбанк. Ако внасяте пари по собствена разплащателна сметка, таксата е 3 лева. Но ако внасяте по сметка на трето лице, тогава се добавят още 3 лева и сметката става 6 лева.

В крайна сметка това за пореден път показва, че пазарът и свободната конкуренция водят до най-добри условия за клиентите. Когато се намеси държавата, макар и с добри намерения, в крайна сметка го отнася негово величество потребителят.