Полските сенатори приеха тази нощ спорен законопроект за избирането на нов председател на Върховния съд, съобщи Франс прес.

Шейсет сенатори гласуваха "за", трийсет гласуваха "против" и един се въздържа, а след вота представителите на опозицията скандираха "Свободни съдилища" и "Свободна Полша".

Законопроектът, който бе приет в петък от долната камара на парламента (Сейм), сега трябва да бъде обнародван от държавния глава консерватор Анджей Дуда. Той несъмнено ще се възползва от предоставената възможност да получи политически облаги срещу подписа си, по-конкретно съгласието на управляващата партия "Право и справедливост" за искания от него референдум за нова конституция, отбеляза Франс прес.

"Позор!", "Сенатът е наш!" и "Сенаторе, не подписвай! Историята ще те помете", скандираха около 1000 демонстранти пред сградата на парламента. Гласовете им се чуваха чак вътре.

Спорният законопроект за Върховния съд предвижда намаляване на пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години. Тази мярка се прилага и по отношение на председателя на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно.

Съдиите обаче могат да поискат удължаване на мандата, а решението ще принадлежи на президента, предвижда още приетия от Сената законопроект. Той може да позволи удължаване с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени критерии, въз основа на които държавният глава да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение, отбелязва Европейската комисия при обявяването на започване на процедура за нарушение срещу Варшава именно заради този законопроект.

Полските власти не са взели задоволителни мерки за решаване на проблемите, въпреки че спорният закон вече е бил обсъден с Еврокомисията. Като отговор на започнаната в края на миналата година безпрецедентна процедура по член 7 от Договора за ЕСВаршава е въвела консултация с Националния съдебен съвет (аналог на българския ВСС). Становището на НСС не е обвързващо и се основава на неясни критерии, отбелязв Еврокомисията. След реформата от 8 декември 2017 г. настоящите членове на НСС са съдии, назначени от полския парламент, което не е в съответствие с европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

Този месец 22 съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предсрочно, но председателката му Малгожата Герсдорф отказва да спре да идва на работа с мотива, че конституционният й мандат изтича през 2020 година. Тя се превърна в символ на съпротивата срещу съдебните реформи, отбеляза Ройтерс.

Започнатата от Европейската комисия процедура срещу Полша може да доведе до финансови санкции.