Атаката на лидера на "Атака" и шеф на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров срещу вицепремиера от коалицията Валери Симеонов премина на съвсем институционално ниво. Сидеров се появи в Министерския съвет, часове след като каза пред Нова тв, че Симеонов може да бъде сменен. И потвърди това с думите:

"Лесно можем да намерим кой да замени Валери Симеонов".

Според Сидеров той не изпълнявал управленската програма.

Водачът на "Атака" обяви, че е поискал официално Министерският съвет да оттегли промените в закона за шума, лансирани от коалиционния му партньор и вече приети на първо четене в парламента. Те предвиждат строги правила за шума на открито вечер, което според Сидеров е удар по българския бизнес.

Сидеров отново настоя Симеонов веднага да се извини на "Атака", ГЕРБ, премиера Бойко Борисов, Данаил Кирилов ог ГЕРБ и депутати от "Обединените патриоти" заради обвиненията в лобизъм покрай промените в закона за приватизацията. И заяви от Министерския съвет следните неща - в резюме:

  • Ако няма извинение в спешен порядък, призовава всички засегнати да заведат дела срещу Валери Симеонов за обида и уронване на престижа. В това чилсо и Бойко Борисов.
  • Постът на Валери Симеонов е "координационен", а не "шерифски" и може да се намери друг човек, който да върши съвестно работата, изисквана от този пост. 
  • Има атака срещу правителството и управляващото мнозинство, в която участвали президентът Румен Радев, партии като ДСБ, "Да,България", НФСБ и кръгът "Капитал".
  • Призовава премиера за въвеждане на "медийна хигиена", защото не може да се отправят обвинения от разни студиа и медии постоянно.  
  • Предложил е на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева ветото на президента Румен Радев на поправките в закона за приватизацията да се разгледа след лятната ваканция на парламента - тоест през септември. И призивът е то да не се приема. 
  • Валери Симеонов не действа патриотично, защото удря българския бизнес. Държавата има 30% участие в БМФ и ако се говори за искане на несъстоятелност, каквото чувал, че се подготвя, държавата щяла да загуби 300 млн. лв. (евентуално присъдената неустойка за държавата заради неизпълнение на приватизационния договор на БМФ е 58 млв. лв.)

От думите на Сидеров в Министерския съвет се разбра още, че е недоволен от работата на Симеонов за концесиите, които са във вицепремиерския ресор. А самият лидер на "Атака" от години говори против концесиите за чужди инвеститори. Не стана ясно дали Сидеров е поискал от Бойко Борисов да депозира искане за оставка на лидера на НФСБ от вицепремиерския пост. 

И по-рано в ефира на Нова тв Сидеров определи Симеонов като изнудвач, даде заявка, че за мястото му в кабинета може "да се търси друг човек", обвини го в лобизъм и заплаши, че го дава на съд за уронване на престижа.

Вълната от взаимни обвинения се отприщи след прокарването на спорните поправки в закона за приватизацията - инициирани от "Атака" и ВМРО, подкрепени от ГЕРБ. Единствените, които им се противопоставиха, бяха Симеонов и депутатите му от НФСБ. Президентът Румен Радев наложи вечера вето, а от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят, за да изчистят името си.

Вследствие лидерът на "Атака" тръгна на проверки по морето по стъпките на Симеонов като контра на вицепремиерските акции срещу шума и други нарушения по заведенията.

На въпрос на водещия това война ли е, Сидеров отрече. И на няколко пъти посочи, че той е пратил Симеонов във властта и той може да го свали.

"Това не е война, а умиротворяване на войната, която се води с българския туристически бизнес. В крайна сметка аз не съм го пратил във властта да убива бизнеса, а да вдига доходи и пенсии. Ако той не може да се справя за това, за което съм го пратил във властта, трябва да си признае. Ако не може да се справи с това, ще търсим друг човек."

След което лидерът на "Атака" затвърди тезата си от изминалите дни, че се "убива българският бизнес, чуждият не се закача - нито една концесия". По думите му има над 560 концесии за приридни богатства в България и той като депутат е направил парламентарно запитване до Симеонов като ресорен вицепремиер по тези договори.

Водещият Виктор Николаев попита не се ли води тази война, "защото Симеонов ви уличи" със закона за приватизацията, определян от вицепремиера като лобистки и скалъпен, за да обслужи интересите на Кирил Домусчиев, приватизирал Български морски флот (БМФ).

"ГЕРБ направи тактическа грешка - оттегли нещо, в което няма никакъв лобизъм. Този закон беше обсъждан наляво и надясно, без никой да го чете. Бяхме обвинени, че сме някаква комбина за спасяване на "редник Киро". Но много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството, или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие", отговори Сидеров.

Под "редник Цеко" трябва да се разбира Цеко Минев, официален собственик на ПИБ и председател на федерацията по ски, неофициално свързан с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. В действителност Симеонов и министърът на околната среда и водите, кадър на ВМРО - Нено Димов, опитаха да прокарат изменения в концесионния договор на "Юлен" но под обществен натиск те така и не бяха приети.

- Има ли кой да обслужи избирателя в крайна сметка? - попта Николаев.

Не последва отговор по същество. Вместо това Сидеров разясни, че спорният закон всъщност не бил спорен, а за твърденията си Симеонов ще бъде даден на съд. Ако не се извини.

"Тази измама беше хвърлена в пространството именно от вицепремиера Симеонов с тежки атаки. Аз очаквам извинение за това очерняне. Данаил Кирилов (председател на правната комисия, ГЕРБ, който спомогна за приемането на закона), премиерът Бойко Борисов бяха обвинени. Ние двамата с Николай Александров (вносителя на поправката, "Атака"), ако не получим извинения, ще заведем дела за очерняне. И ще окуражим Данаил Кирилов и премиера също да заведат дела. 

"ГЕРБ плати данък обществено мнение с оттеглянето на закона. Държавата има 30% от флота. В момента нещата отиват към несъстоятелност на БМФ. Тези 30% се равняват на 300 милиона. И това ще доведе до загуба за държавата. А законът за горивата прави така, че регулира пазара. С него печелим 200 милиона. Това е общо половин милиард...", изчисли Сидеров и направи друг намек:

"Може би някой иска така да сложи ръка на БМФ на безценица... Когато един бизнесмен напада друг бизнесмен..."

- Искате ли му оставката?, попита след всичко това водещият.

"Това е критиката, която имам право да отправям, тъй като съм го вкарал в политиката и съм го изпратил в изпълнителната власт. Ако не се справя, разбира се, че трябва да бъде сменен с друг."

- Сами ли ще се явите на избори?

- Аз съм се явявал сам четири пъти. Ако колегите не искат да се явяваме заедно, ще се явя сам. И за евроизборите, и за каквото се появи, няма никакъв проблем. Симеонов вече три пъти отрече. Там се готви друга коалиция - Атанас Атанасов, Христо Иванов, СДС...