Правителството ще направи необходимото, за да осигури достатъчно хранителни запаси при "Брекзит" без споразумение, обещава министърът, отговарящ за напускането, Доминик Рааб, като потвърждава, че правителството има специални планове за натрупване на хранителни запаси, за гарантиране на снабдяването на населението при напускане на ЕС без сключване на споразумение, пише британският всекидневник "Индипендънт".

Според Рааб не правителството, а индустрията ще има водеща роля в процеса. В телевизионно интервю в неделя Доминик Рааб отказа да обсъди плановете за "Брекзит" без споразумение - предизвиквайки обвинения, че държи обществото неинформирано за предстоящите последици, пише "Фокус". Запитан отново от комитета за "Брекзит", той каза, че ще бъдат изготвени "технически бележки" през следващите месеци, за да се подготвят индустрията и търговците за запазване на добре заредените рафтове на супермаркетите. Министърът заяви:

"Би било грешно да го представим като „правителството, което трупа запасите. И, разбира се, идеята, че внасяме храна в тази страна само от един континент, не е точна.“ "Но ние ще разгледаме въпроса и ще се уверим, че има достатъчно храна", добави той.

Доминик Рааб завърши:

"Няма да давам повече подробности, докато не мога да представя отговорно и пълноценно."

Той призна за "несигурността, пред която ще се сблъскаме" в краткосрочен план, ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, но настоя:

"В дългосрочен план бихме могли да процъфтяваме."

И той отказа да повтори думите на Дейвид Дейвис, предшественика си, че до деня на излизане следващия март може да бъде договорена пълна търговска сделка с ЕС, като каза:

"Това би било предизвикателство, но аз се заемам."

Каролайн Лукас, зеленият депутат и поддръжник на кампанията за втори референдум, по въпроса за складирането на запаси от храна каза: "Това ще разтревожи моите избиратели и милиони други хора в цялата страна. Само, малко повече от две години след референдума от 2016 г., престанахме да казваме, че "не съществува недостатък на "Брекзит", само значителни ползи", на фона на правителството, което предупреждава, че може да не разполагаме с достатъчно храна, за да се храним. Въпреки коментарите на Рааб относно вноса на храни от други континенти собствените данни на правителството показват, че 30% от храната идва от ЕС през 2016 г., 5% от Африка и 49% е местно производство, припомня "Индипендънт". 

Вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че занапред тя ще води преговорите с Брюксел по напускането на ЕС, а министерството за "Брекзит" ще работи по подготовката на Великобритания за излизането й от съюза, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Специално звено в канцеларията на премиера през последните месеци играеше все по-значителна роля в процеса на подготовка за "Брекзит" и днешното съобщение прави официално това прехвърляне на отговорности, отбелязват агенциите.

"Изключително важно е това правителство да се организира по най-ефикасния възможен начин за излизането на Великобритания от ЕС. Аз ще водя преговорите с ЕС, като министърът за "Брекзит" ще ми е заместник. Министерството за "Брекзит" ще продължи да води цялата подготовка на правителството за напускането на ЕС: вътрешнополитическа подготовка както за сценарий със, така и за сценарий без споразумение, цялата необходима нормативна база и подготовка за преговорите по бъдещите отношения с ЕС", заяви Мей, цитирана от БТА.