"Това, което направих за една година е, че върнах България на енергийната карта на Европа". 

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, който отново влезе в обяснителен режим относно взетите в последния момент от кабинета "Орешарски" решения за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток".

Стойнев отново посочи, че партията му БСП застава зад строителството на 7-и блок, удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй", изграждането на АЕЦ "Белене" и строителството на "Южен поток".

"За АЕЦ "Белене" не ни остана време. Няма нищо лошо в това България да бъде една индустриална държава. Всички прогнози показват, че в следващите 40 г. ще има недостиг на еленергия", посочи Стойнев и прогнозира, че ако страната ни не развива ядрената си енергетика "в следващите 30 г. България ще бъде държава на моловете". 

За пореден път бившият енергиен министър защити решението на екскабинета да се подпише акционерното споразумение с американсната компания "Уестингхаус" за строителството на седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той отново посочи, че конкретен ангажимент не е поеман и служебното правителство е това, което ще вземе решение.

"Този договор е прозрачен, в интернет. Всичко зависи от служебното правителство - ако не го одобри - проектът приключва", посочи Стойнев.

Никакви нередности нямало и около газопровода "Южен поток"

"Нови тръжни процедури няма, това са довършителни дейности по изграждането. Има неща, които са започнати и трябва да бъдат завършени", каза Стойнев по повод друго решение на бившия кабинет, взето в последния момент - да се дадат земите по трасето на тръбата.

Бившият енергиен министър обобщи:

"На българите не им трябва пазач в ада, те сами се дърпат в казана".

Стойнев за пореден път отрече и че фирми, близки до Делян Пеевски и Цветан Василев участват в строителството на "Южен поток".

"Проверете в Търговския регистър. Такива слухове имаше през тази една година, толкова много хора искаха да пречат на този проект, имаше толкова много инсинуации, че аз самият започнах да се обърквам.

И тази сутрин Стойнев затвърди позицията на БСП от ден по-рано - че в момента служебният кабинет прави чистка, ревизията във всяко министерство била реваншизъм, като така се подготвяла почвата за втори мандат на ГЕРБ след парламентарния вот на 5 октомври.