"Ако сме искали да спасим редник Киро, редник Райън или който и да е - нямало е да заведем дела. Това искам да кажа".

С тези думи премиерът Бойко Борисов откри заседанието на Министерския съвет днес. Самият той закъсня с 12 минути за началото на сбирката, докато министрите му, в това число и вицепремиерът Валери Симеонов, на чиито думи Борисов всъщност отговори, го чакаха.

Борисов сам уточни, че иска медиите, които присъстват в залата за протоколни кадри, да чуят какво има за казване. Той извади справка за решение на Министерския съвет отпреди година (6 юли 2017 г.), когато е взето решение да се отпуснат допълнителни 2,4 млн. лв. за Министерството на икономиката, с които да се покрият разходите за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата по случая с приватизационния договор за Българския морски флот. 

Въпросната приватизация е ябълката на раздора в управляващата коалиция от седмици, след като по предложения на депутати от "Атака" и ВМРО, макар и в последствие оттеглени, с дейното участие на ГЕРБ бяха приети промени в закона за приватизацията, позволяващи евентуално опрощаване на задължения по действащи приватизационни договори.

Още преди гласуването Валери Симеонов обяви текстовете за лобистки и заподозря, че целта е "спасяване на редник Киро" (Кирил Домусчиев, който чрез компания, в която участва, е приватизатор на БМФ от 2008 г. - б.р.) Компанията загуби дело срещу държавата и според решението на Върховния касационен съд трябва да плати 58 млн. лв. за неспазване на приватизационния договор. Преди това решението на арбитража бе в полза на БМФ, които искаха ревизия на договора заради появила се "стопанска непоносимост" на част от изискванията по него.

Преди ден президентът Румен Радев наложи вето над поправките в закона. Веднага след това Бойко Борисов обяви, че е разпоредил "поправка на поправката", станала популярна като поправка "Домусчиев". Часове по-късно пък от ГЕРБ безпрецедентно обявиха, че ще подкрепят ветото на Радев. 

В заседателната зала на правителството преди началото бе видян и лидерът на "Атака", съпредседател на "Обединени патриоти" и шеф на депутатите от "малката коалиция" във властта Волен Сидеров. Той размени реплики с министърката на туризма Николина Ангелкова. Тя и Валери Симеонов са в неприкрит и постоянен конфликт - заради регулациите за шум и разрешенията на заведения по плажовете, най-вече в Слънчев бряг. 

По-рано тази сутрин - заради ескалацията на напрежение в "Обединени патриоти", самият Сидеров заяви, че ще търси човек, който да замени Симеонов на поста вицепремиер. 

Сидеров на свой ред обвини Симеонов в лобизъм, например "в полза на редник Цеко" - очевидно визирайки позицията на вицепремиера (и на цялото правителство - б.р.) по казуса с Национален парк "Пирин" и концесията на ски-зоната в Банско.

По-късно от изяление на Сидеров в Министерския съвет се разбра, че Сидеров е поискал правителството да оттегли промените в закона за шума, внесени чрез вицепремиера Симеонов. И отново стана дума как вицепремиерът може да бъде сменен.