Груповият лов на дива свиня е забранен, обявиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Това става със заповед на министъра Румен Порожанов, с която той практически блокира приети от парламента промени в Закона за лова и опазване на дивеча, влезли в сила от вторник.

На 12 юли депутати от "Обединените патриоти" предложиха да се удължи срокът, в който е позволено отстрелването на диви прасета, с цел да се ограничи разпространяването на африканска чума сред животните. Предложението не бе обсъдено в комисия или пред обществото и бе гласувано набързо, едновременно на първо и второ четене. Вчера промените влязоха в сила и министър Порожанов обяви, че ще наложи ограничения заради твърде много рискове. 

"В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти, както за участниците в лова, така и крие рискове за живата и здравето на пребиваващите в гората горски работници, туристи, гъбари, билкари и др.", мотивират се от министерството. "Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала"

Законовите промени не са хуманни и към останалите ловни видове, подчертават от министерството:

"Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен."

Няколко ловни и екоорганизации поискаха вето на предложението на патриотите, като подчертаха, че удължаването на срока за лов не просто няма да ограничи чумата, а може да помогне за разпространяването й. Президентът Радев не се отзова.