Правителството реши да отпусне близо 180 милиона лева на регионалното министерство заради ТОЛ системата, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след провелото се днес редовно заседание на Министерския съвет.

Основанието е доста странно, предвид факта, че съгласно подписания договор с избрания изпълнител - "Капш трафик сълюшънс", австрийската компания ще изгради системата за своя сметка и ще си върне разходите с приходите от нея в първите три години. Стойността на договора е 150 милиона лева.

На запитване от Клуб Z за какво точно са парите, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обещаха, че ще излязат с изявление по темата.

Съгласно днешното решение, правителството е увеличило със 179 996 400 лв. утвърдените за 2018 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от МРРБ.

"Промяната е свързана с подписания в началото на годината договор за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка)", гласи съобщението.

Наскоро с друго решение на МС бяха налети половин милиард лева в Държавната консолидационна компания (ДКК) чрез бюджета на Министерство на икономиката, също за 2018 г. Мотивът е, че дружеството, създадено по идея на финансовия министър от кабинета "Борисов-1" Симеон Дянков, ще възлага ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост.

Анализатори заподозряха, че по този начин ще се излеят пари във фирми-обръчи на ДПС.

Политическото обединение "Демократична България" внесе вчера жалба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на Министерския съвет, с което се постановява увеличението.