Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм подкрепи ветото на президента върху промените върху закона за приватизацията, станали известни като "закона Домусчиев".

Депутатите гласуваха единодушно против текстовете, които бяха приетИ в пленарна зала през миналата седмица. Предстои ветото на президента да влезе в пленарна зала утре.

Според държавния глава в текстовете има разпоредби, които "не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат". Става въпрос за определяните от самия вицепремиер Валери Симеонов като "лобистки" текстове, с които ще бъдат опрощавани вземания по приватизационни договори, сключени преди повече от пет години. Според Симеонов с поправката ще се облагодетелства Кирил Домусчиев, собственик на Български морски флот. След като бизнесменът загуби арбитражното дело с държавата за изменение в условията на договора, е възможно в края на годината да му бъде наложена финансова санкция от близо 60 млн. лв.

Веднага след ветото на президента от ГЕРБ заявиха, че ще го подкрепят.

Депутатите от управляващата партия дори заявиха, че са готови със законови текстове, които отменят въпросните промени в закона, но се отказаха да ги внасят.