Руската компания "Росатом" дава лек заден за строителството на АЕЦ "Белене". След като преди 2 месеца първият заместник генерален директор на "Росатом" заяви, че са готови да участват в проекта "под всякаква форма, каквато определи българското правителство", днес Кирил Комаров намекна, че е необходимо държавно участие.

Българските управляващи вече обявиха, че при реализацията на проекта няма да има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, държавни гаранции или каквото и да било друго участие, което да задължава държавата или държавните фирми.

Запитан дали "Росатом" проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене" Комаров отговори, че първо трябва да станат ясни условията, при които ще се реализира.

"Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма. Каква точно и доколко - правителставата решават", каза Комаров, който участва в представянето на дейностите за удължаване на срока за експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Комаров напомни, че България вече активно е участвала в проекта за Втора атомна чрез закупуването на оборудването и подготовка на площадката. Както многократно отчиташе министърът на енергетиката Теменужка Петкова, инвестициите възлизат на над 3 милиарда лева.

Петкова благодари днес за сътрудничеството с "Росатом" по проекта за удължаване на срока за експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и коментира, че има потенциал за задълбочаването на връзките в енергийната сфера.

Комаров заяви още, че активно се работи и за доставките на ново поколение гориво за ядрената централа, както и за ремонтната дейност и съхранението на отработеното ядрено гориво.

"Приветстваме решението на правителството за възстановяване на работата на АЕЦ "Белене", каза още той, добавяйки, че това е важен проект за енергийната сигурност на България и за поддържане на ниските цени на електроенергията.

Енергийният министър подчерта, че АЕЦ "Козлодуй" осигурява 33 на сто от общото потребление на електроенергия на България и е гарант за енергийната сигурност. Тя припомни, че в края на миналата година беше завършена работата по предоставянето на нов 10-годишен лиценз за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова посочи, че планираните мерки и дейности за удължаването на експлоатацията на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" са 227. От тях 138 ще бъдат изпълнени до края на юли. По график 70 от дейностите ще бъдат завършени до края на годината, а останалите 19 дейности са планирани за следващия лицензионен период. Тя подчерта, че всички тези дейности са извършени за сметка на средства от АЕЦ "Козлодуй", защото за изминалата 2017 г. централата е отчела печалба от 117 млн. лева.

Кирил Комаров изтъкна, че VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде безопасно експлоатиран още 30 години. По думите му това се доказва от извършените над 200 действия и мерки за удължаването на неговата експлоатация. Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лиценза на VI блок за следващ 10-годишен период.