Германия, Франция и Италия са били най-големите инвеститори в икономиката на Москва през миналата година.

Общият обем на преките чуждестранни инвестиции в икономиката на столицата е около 280 милиарда долара, съобщи днес членът на местното правителство и ръководител на департамента за външноикономически и международни връзки Сергей Черьомин, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че икономически санкции срещу Русия, въведени от редица страни, практически не са се отразили на московската икономика. През 2014 година е имало малък спад, но след това ситуацията се е нормализирала, добави министърът.

"Не наблюдаваме никакъв отлив на чуждестранни компании и чуждестранни инвестиции от столицата. Обемът им продължи да нараства устойчиво и в края на 2017 година преките чуждестранни инвестиции в икономиката на града са за около 280 милиарда долара.

Ако погледнем списъка на страните, то начело са именно тези, които въведоха икономически санкции - Германия (8,8 милиарда долара), Франция (4,6 милиарда долара) и Италия (3,6 милиарда долара)", каза Черьомин на Шестия международен форум на представителите на чуждестранните и задгранични рускоезични средства за масова информация "Време е за Москва" (It's time for Moscow).

Според представените данни в челната десятка на чуждестранните инвеститори влизат още: Австрия (3,5 милиарда долара), САЩ (1,5 милиарда долара), Швеция (1,1 милиарда долара), Казахстан (1,1 милиарда долара) и Китай (0,9 милиарда долара)