Европейският съюз и САЩ са съюзници, а не врагове. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при срещата си с американския президент Доналд Тръмп.

Юнкер е на посещение във Вашингтон, където обсъжда с държавния глава на САЩ наложените от Белия дом митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, както и заплахите за разширяването на протекционистките мерки и върху вноса на европейски автомобили.

„Америка и Европа са близки партньори, съюзници, а не врагове, затова трябва да работим заедно“, каза Юнкер.

Изказването му бе реплика на думите на Тръмп, който преди седмица предизвика буря сред европейските лидери като нарече ЕС „враг“.

Американският президент се съгласи, че Вашингтон и Брюксел трябва да преговарят за намаляване на ставките.

„САЩ губят стотици милиони долари заради митата на ЕС. Просто взимаме реципрочни мерки“, каза той. И добави: „САЩ биха били много доволни, ако няма мита и търговски бариери.“

Още преди да започне визитата на Юнкер беше ясно, че конкретни мерки няма да бъдат обявени. Преговорите обаче са възможност двете страни да преодолеят различията си.

Очакваше се на срещата на четири очи между двамата Юнкер да говори за готовността на Евросъюза да договори споразумение за свободна търговия със САЩ. Сред другите възможни варианти за разрешаване на търговския спор е споразумение между страните производители на автомобили, което да доведе до падане на митата за колите по целия свят.

Ако все пак Тръмп изпълни заплахата си и наложи мита върху вноса на автомобили, Брюксел е подготвил ответни мерки, които ще засегнат стоки на стойност 20 милиарда долара.

В края на май САЩ наложиха мита на стойност 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий от ЕС. Тогава изтичаше временното изключение, което Вашингтон направи за Европейския съюз от митата, въведени на 8 март. Двете страни не успяха да се споразумеят междуврменно.

В отговор Брюксел наложи ставки върху определени американски стоки и подаде жалба в Световната търговска организация. Тръмп пък заплаши с мита върху вноса на европейски автомобили.

Причина за протекционистките мерки на американския президент са по-високите мита, налагани от ЕС за вноса на автомобили. Европейски официални лица обаче отбелязват, че докато митата на ЕС за вноса на автомобили са действително по-тежки от тези, прилагани от Съединените щати, американските тарифи за други продукти, включително камиони, са по-високи. Те посочват, че евентуалното намаляване на митата за вноса на автомобили може да бъде само част от по-всеобхватна търговска сделка.