Бомба е избухнала точно пред посолството на САЩ в Пекин, пострадал е само мъж, който е носел взривното устройство, съобщи американската дипломатическа мисия в Китай. Полицията в китайската столица потвърди, че мъжът е на 26 години и е от региона Вътрешна Монголия. Следователи описват взривното устройство по-скоро като "самоделен фойерверк".

Преди това новината бе тиражирана от свидетели в социалните мрежи, а посолството дълго отказваше коментар.

Взривът е станал около 1 часа по обяд местно време (8 часа българско време) пред югоизточния вход на посолството. Сградата е в квартал с други посолства и луксозни хотели в североизточната част на Пекин. Бомбата е избухнала близо до мястото, където хората се редят на опашка за американска виза.

„Уолстрийт джърнъл“ цитира 17-годишен свидетел, който чул силна експлозия и побягнал заедно с други кандидати за виза. По думите му, един човек е ранен и е бил отведен с линейка. Малко след това всички се върнали по местата си на опашката.

Часът ми за интервю за виза е днес“, обяснил той.

Редом до хората от опашката полицаи провеждат разследване и събират останки от взрива.

„Ройтерс“ съобщава и за пострадала полицейска кола. Малко по-рано агенцията цитира китайски медии, според които жена се опитала да се самозапали пред посолството. Все още няма яснота дали не става дума за първоначално объркване и за един и същ случай.