Серия от социологически проучвания от 2015-а и 2018 г. показва, че българинът не одобрява проявата на дискриминация по отношение на жените, но в същото време е доста резервиран спрямо хората с различна от хетеросексуалната полова ориентация.

Изследванията са на "Галъп интернешънъл". Агенцията ги публикува днес "във връзка с големия интерес към темата с Истанбулската конвенция".

Очаква се утре Конституционният съд да се произнесе по питането на ГЕРБ противоречи ли конвенцията на основния закон. Данните на "Галъп" са от ноември 2015 г. и януари и февруари 2018 г., когато се вихреха дебатите около т.нар. трети пол, "джендъри" и пр., а управляващите прехвърлиха горещия картоф в ръцете на КС.

Изследването от ноември 2015-а е проведено сред 1002 души. Зададени са били три въпроса.

На въпроса "Ставали ли сте свидетел на дискриминация на жени или мъже заради техния пол през изминалата година?" 84% са отговорили с "не", 14 с "да", а 2 на сто с "не знам".

"В България няма закон за равнопоставеност на мъжете и жените. Според вас трябва ли да бъде приет такъв закон?", са попитали още социолозите. 73% са отговорили, че трябва да има такъв закон, 23 на сто, че не трябва, а 4% нямат отговор.

Последният въпрос касае физическото насилие: "Съгласен ли сте или не със следното твърдение: Мъжът може да удря шамар на жената." 95% категорично отговарят с "не", 5% - смятат, че "пошляпването" на благоверната е разрешено. Колебаещи се по този въпрос няма.

Изследването от януари 2018 г. е проведено сред 801 души.

Според него 50 на сто посочват, че когато става дума за пола на един човек, най-важното е биологичният пол. 38 на сто казват, че най-важно е как човек възприема себе си, а 12% не могат да преценят.

89 на сто не смятат, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са на обратното мнение, а 1 на сто нямат никакво мнение.

През февруари 2018-а са отговаряли 776 респонденти.

Зададен им е бил въпросът:

"Представете си, че вашето дете признае, че е гей, лесбийка или има друга нетрадиционна сексуална ориентация. Бихте ли имали нещо против?"

Тук 57 на сто посочват "да", 20% - "не", а 23 на сто не могат да отговорят.

Разбивката по пол показва, че по този показател жените са по-толерантни от мъжете. 

Зададен е бил и въпросът: "Вие лично чухте ли за т.нар. Истанбулска конвенция?" Оказва се, че почти няма някой, който да не е чул. 86% отговарят с "да", 11% с "не", а 3 с "не знам".

Голяма част от запитаните обаче не одобряват приемането й (от тези, които са посочили преди това, че са чували за нея). Не са малко и тези, които нямат отговор.

На въпроса "Одобрявате или не България да я приеме?" 58 на сто казват "не одобрявам", 19% "да", а цели 23% нямат отговор на този въпрос.