Втория живот на АЕЦ "Козлодуй" и възраждането на АЕЦ "Белене" са обсъдили на среща в Министерския съвет днес премиерът Бойко Борисов и първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров. 

Двамата са отбелязали успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", се разбира от съобщението на правителствената информационна служба. По думите на премиера Борисов продължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. 

Изпълнител на проектите е "Росатом", която освен реакторите на АЕЦ "Козлодуй" е доставила и тези на неосъществената АЕЦ "Белене". За реакторите на втора атомна се наложи българската държава да плати над 620 милиона евро, след като "Росатом" осъди НЕК в международния арбитраж. Причината е, че реакторите са поръчани по времето на кабинета "Станишев", въпреки че не е имало договор за строителството на "Белене". 

На срещата в МС днес премиерът е информирал руската страна за парламентарното и правителственото решение за възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ "Белене". Заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

"Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране", каза Кирил Комаров, който вчера в Министерството на енергетиката заяви, че в такива проекти винаги има държавно участие.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината, стана ясно преди ден. Комаров, който е председател и на управителния съвет на Световната ядрена корпорация, заяви, че "Росатом" ще се запознае внимателно с условията на процедурата, за да реши дали да участва.

"Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", каза Кирил Комаров на пресконференцията в Министерството на енергетиката.

По думите му "България активно участва в този проект, защото беше поръчано, произведено, заплатено оборудване, което сега принадлежи на БЕХ". Първият заместник генерален директор на "Росатом" изрази увереност, че българското правителство ще вземе мъдро решение как да бъде осъществен този проект.