Броени часове делят любителите на небесните спектакли от две впечатляващи събития - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята.

Любители и професионалисти ще вперят погледи към небето, за да наблюдават на 27 юли дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира "само" на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък. 

Пълното лунно затъмнение ще продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути, съобщава Ройтерс, позовавайки се на НАСА.

"Очаква ни прекрасна гледка - два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите", казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество.

Лунното затъмнение ще се вижда от България от началото да края. Фазата на затъмняването на луната започва след 21.00 часа, но максималното закриване на лунния диск от сянката на Земята ще е от 22.30 до 23.00 часа и това ще е най-интересния момент от фазата на лунното затъмнение, казва пред "Фокус" Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Европа, Африка и Близкия изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче ще пропусне небесния спектакъл. От НАСА уточниха, че най-доброто място за наблюдение в света ще бъде Етиопия.

Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г., отбелязва в. "Дейли стар". 

По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. 

Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.

Марс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години.

През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г. 

Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра. 

И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди - на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.