Прозорецът на Овертон се затваря.

Спектърът от политически разбирания, познат под това име, е модел, който ни сочи докъде е стигнало в развитието си едно общество според това каква е историята му и какви са разбиранията му за различни политики. Например на какво мнение е едно общество по въпроси като абортите, наркотиците, проституцията, сектите, преразпределението на ресурси и други. У нас обаче този спектър се стеснява и за много малко вече си викаме комунисти, либерали и фашисти. 

Може би това е ефект от подигравките "няма ляво - няма дясно", които доведоха до свръхидеологизация на младежите в мрежата. Разговорите по най-различни теми вече завършват с квалификацията "либерал" или "консерватор“. След което доказвай, че не си такъв.

Ако напишеш, че вярваш в епидемията в Странджа, си враг на българското селско стопанство, по съвместителство - родоотстъпник. Малко като синьото да ти е любимият цвят, да си боядисаш къщата синя и на другия ден да намериш написано със спрей "Долу СДС" през 90-те години.

Други правят обратното и всекиго обръщат на фашист или "буквално Хитлер". Епичният сблъсък в чаша вода между "либералния дискурс" и "консервативната реакция". И това не е нещо ново.

"Путинист" - раздаваме го щедро

Квалификацията "путинист" също раздаваме щедро, често провокирани от квалификацията "соросоид" и "протестър". 

Дискусиите в публичното пространство - фейсбук и медии, достигнаха нивото, в което почти невъзможно и напълно наивно звучи да оценяваме думите и действията на политиците съобразно мотивите и последиците им в реалния свят. Вместо това, както досега, предполагаме наличието на предметен или геополитически мотив зад всяко действие, което коментираме. 

За един успешен брак най-важните неща били доброто здраве и късата памет. Нашата връзка с политиците обаче не е успешен брак. Обществото ни е болно от недоверието помежду ни и от нашата незаинтересованост и късата памет, с която сме склонни да им прощаваме и да им извиняваме злоупотребите спрямо нас и нашите съграждани.

И когато моите консервативни познати, които често подкрепят политиката на правителството (нарочно не употребявам придобилото гражданственост понятие "Младежки комсомол на ГЕРБ") се окажат несъгласни, това може само да ни радва.

Способността за критична мисъл е първата стъпка към нейното упражняване.

Много по-културно и зряло е от това да се "фенбойства" сляпо на политици, които "мачкат либералите". Истинското противопоставяне е и би трябвало да бъде на гражданите срещу политиците. На питащите срещу мълчащите. В подкрепа на правото да знаеш и да протестираш. 

Лекият икономически оптимизъм и геополитически новини като вчерашната за българските заявки за закупуване на нови изтребители от страни извън Русия не могат да изкупят вината на настоящото правителство пред гражданите за това, че превърна политическия процес в говорилня и параван за тънките си договорки и че с помощта на "разделяй и владей" ни вкара не другаде, а в чакалнята на коалицията си с БСП.

Въпреки правителството

На правителствения лидер винаги някой друг му е виновен - преди бе "Синята коалиция" (за кратко), после Реформаторският блок, сега ще са "Обединени патриоти". Заявката за антикомунизъм, за ревизия на прехода, остана само на думи. Икономиката расте въпреки правителството, в НАТО и ЕС сме въпреки правителството и ГЕРБ печелят избори въпреки политиките си. Ако някой може да бъде обвинен в момента, че от началото на настоящия си мандат води политика "няма ляво - няма дясно", това е действащото правителство. 

Нивото на клиентелизъм е такова, че с последната поправка в приватизационното законодателство се опитаха да отменят и принципа, че договорите трябва да се спазват, защото някой техен клиент имаше интерес от това. В такава вътрешнополитическа ситуация не могат да се прокарват възвишените ни цели за развитието на обществото, независимо дали либерални или консервативни.

Докато на дневен ред се извеждат въпроси като това дали ще се развеждат Волен и Валери и Бойко как ги сдобрил. Нищо не ни пречи да обсъждаме идеите си в интернет малко по-културно. Докато с отегчение чакаме шоуто на Бойко да приключи...

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"