Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) днес отказа да компенсира пътниците, чиито полети са отменени заради стачка на служителите на авиопревозвача тази седмица, тъй като смята протестните действия за неоснователни, предаде ДПА.

Компанията отмени 600 полета вчера и днес заради стачка на стюардите и стюардесите в Белгия, Испания и Португалия, като са засегнати около 50 000 пътници.

Според европейските разпоредби при отмяна на полети авиокомпанията трябва да плати на всеки пътник 250 евро при определени условия.

"Райънеър" напълно спазва всички норми на ЕС. Тъй като тези отменени полети са в резултат на извънредни обстоятелства, не се дължи компенсация, посочва авиопревозвачът. "Райънеър" отбелязва, че не се дължи компенсация, когато синдикатите действат необосновано и напълно извън контрола на авиокомпанията.

Следващата седмица "Райънеър" е изправен пред нова еднодневна стачка на пилотите от Ирландия. Европейският пилотски синдикат обвини компанията в опит да подкопае синдикатите, след като превозвачът предупреди, че може да съкрати 300 души в Ирландия през тази зима.

Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) предупреди днес служителите си в Ирландия, че през зимата могат да бъдат съкратени до 300 работни места, предаде ДПА. Превозвачът съобщи, че е отправил предупреждение за евентуални съкращения до 100 пилоти и 200 представители на кабинния персонал, след като съветът на директорите му одобри намаляване на самолетите, базирани в Дъблин, от 30 до 24 през зимните месеци. 

Отчаяни пътници пред гишето на "Райънеър" на летището в Мадрид.

Ако съкращенията станат факт, компанията ще предложи прехвърляне в Полша и евентуално на други места. 

"Райънеър" е засегнат от най-тежката седмица на стачки за над три десетилетия дейност заради неуспеха да се договори със синдикатите, които реши да признае за първи път, припомня Ройтерс. Близо 25 от пилотите, базирани в Дъблин, вчера проведоха трета 24-часова стачка за две седмици, а кабинният персонал в Италия, Испания, Португалия и Белгия започна днес двудневни протести, довели до отмяната на над 12 процента от полетите по разписание. 

Компанията поднесе извинения на 50 000-те пътници, чиито полети са отменени в четирите страни, допълва ТАСС. 

Служителите настояват за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите. Предвид че компанията преживява най-тежката си финансова година за последните пет години и през първото тримесечие печалбата й се срина с 20 процента, тези изисквания едва ли са изпълними, отбелязва ТАСС.

Ваканционните планове на хиляди пътници на "Райънеър" (Ryanair) могат да бъдат засегнати заради двудневната стачка на кабинния персонал на компанията, която причини отмяна на 600 полета до Испания, Португалия и Белгия, пише БТА.