Със 185 гласа "против" и два гласа "въздържал се" Народното събрание пусна ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за призатизацията и следприватизационния контрол, придобили популярност като "поправката Домусчиев". 

Макар да бе предварително ясно, че осмото поред вето на Радев ще е първото, което ще получи подкрепа - след като ГЕРБ и "Обединените патриоти" обявиха това, дебатите по темата продължиха близо два часа. И в това време... какво ли се не чу - олигарси, модели на управление, линейки на изтрезвителното на входа да парламента, бой - заради разказите за батални сцени сред патриотите по-рано през деня, приватизатори, комунисти... Един от вносителите на предизвикалите скандал текстове, позволяващи опрощаване на задължения на приватизатори към държавата, ако са минали 5 години от сключване на договора - Емил Димитров- Ревизоро, разкри защо именно той "се е оказал" вносител. Защото... бил единственият депутат в София, а текстът бил представен като подкрепен от всички политически сили и от министерства, и от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За да е ясно кой е забъркал интригата.  

Социалистите видимо се бяха подготвили за продължителна дискусия. И след като депутатите от НФСБ, които от самото начало твърдяха, че законопроектът е лобистки и в полза на приватизаторите на Българския морски флот, както заяви вицепремиерът Валери Симеонов, социалистите в началото превзеха трибуната. 

Първи от БСП се изяви проф. Румен Гечев, който похвали, разбира се, бързата редакция на президента Радев.

Румен Гечев

"Не ставаше дума само за БМФ, а за десетки вецове, за БТК, за "Булгартабак" и още много приватизации. Ако промените бяха минали, това щеше да доведе до загуби от стотици милиони левове за държавата", започна той. 

Гечев - без да споменава "Атака", чиито депутати единствени след ветото на Радев все още защитаваха поправките, оспори версията, че отмяна на "лобистките" текстове ще доведе до фалит на Българския морски флот. 

"Каква измама, каква наглост. Не може да фалира БМФ, може да фалира купувачът. Но може да намери парите за неустойките като си разпродаде яхтите, луксозните бижута и върне на народа парите за това, че не е могъл да управлява приватизираното", заяви той.

Гечев предупреди министъра на транспорта Ивайло Московски, че наесен ще го пита за внесените в хазната приходи от БМФ, в който и държавата държи 30% от капитала. 

"Ние знаем отговорите и ще падне голяма веселба наесен", предупреди Гечев.

И продължи за мотивите, с които и депутатите от ГЕРБ, които прокараха и приеха поправките, довели до "обществен взрив", са приели в крайна сметка аргументите на Румен Радев да наложи вето.

"Не става дума за спасяването на редник Райън, а за спасяването на генерал Борисов. Да се жертва един редник, за да се спаси един генерал. Това прави ГЕРБ. А ние и президентът  защитаваме обществения интерес. Приятен ден", завърши Гечев, препоръчвайки на управляващите да кажат на приватизаторите: "Предайте на въпросните редници, че напразно са пили шампанско. Да пият вода, студена, в големи количества".

От ВМРО, а по-късно в дискусията и от ГЕРБ, не пропуснаха да припомнят, че по време на приемането на скандалния закон повечето социалисти не само не бяха в залата, за да гласуват "против", но и нито един депутат от групата им не взе думата. Това обаче не попречи при дебатите по ветото от БСП да са свръхактивни.

Валери Жаблянов

"Ако човек не е в тази зала, не чете вестници и не гледа телевизия, ще си помисли, че управляващата партия и управляващото мнозинство нямат нищо общо със себе си отпреди няколко дни. Президентът трябваше да наложи вето, премиерът да се солидаризира с президента, незнайки какво гласува собствената му група... Но къде е отговорността на мнозинството? Мълчите. Тишина. Гробна тишина цари. Столовете на "Обединени патриоти" в залата са празни – сигурно водят битки из кулоарите. Абе, вие управлявате ли, не управлявате ли, в опозиция ли сте? Не мога да разбера. Ама поемете отговорност за това, което сте приели като законодателство", разпали се на трибуната социалистът Валери Жаблянов. 

Заради обвиненията в лобизъм лично срещу "патриота" Емил Димитров-Ревизоро, дошли и от вицепремиера Валери Симеонов, самият депутат излезе на трибуната да се защити. И разказа най-подробно как и защо не е той автор на текстовете, а е бил само "приносител", оттеглил е предложението по надлежния ред, но никой не се е съобразил с тази процедура. 

Емил Димитров-Ревизоро

"Знаете как се стигна до този текст... донесоха го като подкрепен от министерства, от Агенцията за приватизация, от всички парламентарни групи. Стои лидерът на твоята партия, лидерът на друга сила, които са донесли текста...като съм единственият в София ще откажа да подпиша текст... На другия ден, когато разбрах, че всички са се скрили зад моя гръб – заявих, че ще оттегля този текст. Веднага се качих в икономическата комисия и го оттеглих... "

"Ако ще си слагаме етикети – по тази логика кои са лобистите? Казал съм да не се включва в доклада, да не се взима предвид този текст. Е, какво не ви стана ясно?", обърна се Ревизоро към залата. 

После защити президента Радев, заявявайки, че с дебатите в залата "рискуваме да натоварим президента с нашите вътрешни работи - президентът не може да е пиар, а арбитър и когато постигне това – ние го ползваме като пиар."

Ревизоро защити и колегата си от ГЕРБ Данаил Кирилов, който отнесе негативите за гласуваните скандални поправки, върнати с ветото, без да има нещо общо с тях. На свой ред Кирилов му благодари. 

Данаил Кирилов

"Отричам твърдението, че съм атомният инженер, който е събрал атомите на тези текстове. Кой е бил тук и кой не е бил тук – за съжаление аз бях тук и за съжаление продължавам да нося отговорност...", обясни депутатът от ГЕРБ защо пък той се оказа на топа на устата за приемането на оттеглените иначе текстове от вносителите от "Обединени патриоти".

Кирилов също не пропусна да отбележи как от БСП са си мълчали при дебатите по приемане на законопроекта и са се сетили, че има проблем чак когато президентът наложи вето. След което декларира:

"ГЕРБ е за мораторуим на приватизацията. Партия ГЕРБ не е участвала в приватизационния процес. Ние ограничихме предоговарянията, изкарахме процедурите на светло..."

На трибуната излезе Крум Зарков от БСП, който бе сред малцината депутати от левицата, присъствали в залата при приемането на законопроекта и гласувал "против" него. 

Крум Зарков

"Истинските цели на законопроектите са такива, че никой не смее да поеме отговорност за тях. Поемат се неформални ангажименти, а тези, поети пред гражданите, често са различни от тези, които се поемат пред определени хора срещу пари.

Без ГЕРБ тези законопроекти нямаше да ги има. Работи се на принципа "ако мине", а целта е да не се опръскат с мръсотия тези, които са отговорни за нея. А опозиция, медии, хора, които критикуват, са наричани превратаджии и саботьори.

Схемата е следната – държавото управление е около няколко големи играчи, които са предпазвани от бушони. И тези бушони изгарят, когато на големите играчи им припари под краката. Пешките саможертвено умират заради офицерите, а царицата е парицата."

Последва атака от Валери Жаблянов срещу "патриотите" и ГЕРБ:

"Имам късогледство, мога да преброя празните столове в залата в реда на патриотите и да сметна коефициента на гузната съвест на вносителите на този законопроект", започна той. 

И продължи:

"Управляващата партия е готова да предостави пари на всеки частник, който ѝ дава пари, за да печели избори. Това е единствената форма за задържането на властта – съюз между олигархията и ГЕРБ. С един премиер Бойко Борисов. Това е формулата на господството на една партия върху хората. Осигуряване господството на едрия капитал върху нещастния български гражданин, който е ограбван ежедневно".

Жаблянов попита управляващите дали имат самоуважение, след като приеха въпросния закон, а след това се солидаризираха с президента Румен Радев.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков нарече президента Румен Радев, макар да не го назова по име, "неформален лидер на БСП", припомняйки на свой ред, че депутатите от левицата не взеха изобщо думата по време на дебатите при приемането на върнатия закон.

Тома Биков

В отговор Валери Жаблянов се размечта за момента, в който ще има друго правителство, а в ГЕРБ щели да останат 15 души, ако се преборят и за толкова в парламента.

Последва реч на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, в която се говореше за консенсус и единство, за конструктивна опозиция и съжаление, че този път е трябвало парламентът да покаже нещо различно като поведение. Той върна лентата към служебния кабинет на Румен Радев, защото не законът за приватизацията е лобизъм, а решението на въпросното служебно правителство да избере доставчик на изтребители. 

Цветан Цветанов

"Когато си осъзнал грешка – това не е престъпление..., - каза още Цветанов и се обърна към БСП -  Мнозинството е стабилно. Не си хабете енергията, бъдете партия в опозиция, която може да защитава интересите на гражданите и където имаме пресечни точки – ще бъдем заедно".

От ГЕРБ върнаха разговора към времето на кабинета "Виденов", атакувайки говорителя от БСП Румен Гечев, който беше министър по това време. В резултат Цветанов "отнесе" реплика, че е "имал трудно детство". 

На трибуната се качи и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която отговори на миротворческите призиви на Цветанов, взимайки повод от ръкопашните схватки в "Обединени патриоти" по-рано през деня. 

Корнелия Нинова

"Дайте ни пример като спрете да се наричате лобисти и фелдфебели, да се биете в парламента. Деескалирайте напрежението, поне спрете да се биете. Физически.

По думите ѝ било очевидно, че "власт и пари са срастнали в едно" и в "България има бизнеспрослойка, която си купува политици. Това не е грешка, това е модел, това е моделът на прехода и днес е само пореден пример":

"Корупцията промени своята структура. Днес тя е заложена в правилата от политическата класа и икономическата класа заедно в законите, за да няма наказани.

В полииката коалициите не са са доброто на хората, а за власт и пари. Две години го доказвате. Тази коалиция не беше за изпълнение на политики, а за разпределяне на власт и пари."

От "Обединени патриоти" се засегнаха от репликите за схватките им и се защитиха с това, че поне са "истински", докато в БСП били подмолни.

Спас Гърневски

На трибуната се качи и "поразяващата уста" от ГЕРБ Спас Гърневски, който обяви по адрес на БСП, че "едни се малко били, а други малко повече са пили -  линейката на изтрезвителното е на източния вход на парламента". После нарече  Румен Гечев "академик по разрухите на всяка разруха"...

Последва гласуването. А то за първи от 8 опита бе в полза на ветото на Румен Радев.