Рейтингът на Путин падна рекордно (с 12% по данни на Левада-център). Този режим може да съществува само в режим на военна параноя, когато наоколо са врагове и единственият защитник от тях е „силната власт“. Само да падне градусът на ура-патриотичната истерия -  и хората започват да се замислят върху причините за бедността и безправието си. Мондиалът, въпреки очакванията на властите, не накара руснаците да се примирят с повишаването на възрастта за пенсиониране, ДДС и цените. Обратното – като донякъде разсея анестезиращата атмосфера на обсадената крепост, той направи тези мерки още по-болезнени.

Най-вероятно Кремъл ще бъде принуден да предприеме нов агресивен демарш на международната сцена, за да отслаби недоволството на гражданите от вътрешната си политика. Най-безопасната и изгодна цел е Беларус. Много голям е рискът Путин да се опита да организира аншлус на тази страна. Ненапразно за такава заплаха наскоро продума и самият Лукашенко.

На Путин съвсем няма да му бъде трудно да направи това. Наскоро разговарях с няколко осведомени хора от Беларус. Те в един глас говорят, че „Лука“ е омръзнал до смърт на местния елит и населението. При това никой не вярва в перспективите на беларуската опозиция. Всички надежди са свързани с Путин, чийто реален рейтинг в Беларус е много по-висок от този на президента на страната. За Лукашенко никой няма да се застъпи – нито населението, нито собствените, пълни с руски агенти силови структури, нито Западът (за който той е „последният диктатор на Европа“). Още повече, както казват добре информирани хора, руските власти имат компромат срещу Лукашенко, съдържащ дори доказателства за личната му отговорност за отвличания и убийства на беларуски опозиционери (много участници в онези събития сега живеят в Русия).

Сценарият може да бъде примерно такъв. Путин, както често прави, ще използва опита на Хитлер (ултиматума към Емил Хаха преди превземането на Чехия). Той ще повика Лукашенко на преговори и, като размаха компромата, ще му постави ултиматум с искането да подпише договор за аншлус с Русия. Ако „Бащицата“ се запъне, просто ще го интернират в Москва, а путинската агентура в беларускитке силови и държавни структури в това време с помощта на руски „зелени човечета“ ще извърши преврат. След това – стандартен режисиран „референдум“ и договор за „влизането на Буларус в Руската федерация с правото на субект със специален статут“ (Не е проблем да се промени конституцията на РФ). А след това – нова ура-патриотична вакханалия. Всички претенции към властта са забравени. Путин отново е герой, победител, „обединил два братски народа и възродил Русия в историческите й граници“.

-----------

* Авторът е руски социолог и публицист. Коментарът е от профила му във фейсбук.