Хиляди поляци се включиха вчера вечерта в протести, след като президентът Анджей Дуда подписа промени в законодателството, с които на практика позволява на правителството да избере нов председател и членове на Върховния съд, съобщава Ройтерс.

Множеството, събрало се пред президентския дворец във Варшава, скандираше: "Позор!" Много от участниците в протеста държаха свещи и химикалки, символ на готовността на президента да подписва законовите промени. Демонстрантите скандираха:

"Счупи химикалката!" и "Ще отидеш в затвора!"

Стигна се до сблъсъци с полицията, след като демонстранти написаха със спрей лозунги на улицата пред президентството. Използван бе и лютив спрей, каза за Ройтерс очевидец. Говорител на варшавската полиция заяви, че някой от тълпата е използвал първо газ срещу полицаите, след което, реагирайки на заплахата, един полицай също е използвал спрей.

Протести се състояха в повече от двайсет полски града. 

Много от участниците в протеста държаха свещи и химикалки, символ на готовността на президента да подписва законовите промени.

Законопроектът за Върховния съд бе приет миналия петък от долната камара на парламента (Сейма) и в сряда от Сената. Само подписът на президента го делеше от превръщането му в закон.

Правозащитни организации и полски опозиционни партии предупреждават, че новите закони и други промени, прокарани от управляващата партия "Право и справедливост", подкопават независимостта на съда и основите на демокрацията. Еврокомисията започна процедура за нарушение срещу Варшава заради предвижданите промени.

Стигна се до сблъсъци с полицията, след като демонстранти написаха със спрей лозунги на улицата пред президентството.

Какво предвижа законът?

Спорните текстове предвиждат намаляване на пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години. Тази мярка се прилага и по отношение на председателя на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно.

Съдиите обаче могат да поискат удължаване на мандата, а решението ще принадлежи на президента, предвижда още новият закон. Той може да позволи удължаване с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени критерии, въз основа на които държавният глава да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение, отбелязва Европейската комисия при обявяването на започване на процедура за нарушение срещу Варшава именно заради този законопроект.

"Счупи химикалката!" и "Ще отидеш в затвора!" крещяха протестиращите.

Полските власти не са взели задоволителни мерки за решаване на проблемите, въпреки че спорният закон вече е бил обсъден с Еврокомисията. Като отговор на започнаната в края на миналата година безпрецедентна процедура по член 7 от Договора за ЕС Варшава е въвела консултация с Националния съдебен съвет (аналог на българския ВСС). Становището на НСС не е обвързващо и се основава на неясни критерии, отбелязва Еврокомисията. След реформата от 8 декември 2017 г. настоящите членове на НСС са съдии, назначени от полския парламент, което не е в съответствие с европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

Управляващите казват, че промените са необходими, за да може съдилищата да работят по-ефективно и да се освободи съдебната система от влиянието на комунистическото минало.

"Без съдебните реформи не можем да изградим отново полската държава, така че да служи на гражданите си", каза Ярослав Качински, лидерът на евроскептичната партия.

Този месец 22 върховни съдии бяха принудени да се пенсионират предсрочно, но председателката на Върховния съд Малгожата Гелсдорф отказа да го направи, като изтъкна, че по конституция мандатът й изтича през 2020 г. 

Демонстрантите носеха плакати и тениски с надпис "Конституция".

Как реагира ЕС?

Точно преди година Анджей Дуда наложи вето върху приети тогава от управяващите спорни закони за Върховния съд и Националния съвет по правосъдието, които позволяват на парламента да контролира съдебната система. След като законите бяха формално променени, ветото беше преодоляно от управялващото мнозинство.

В края на 2017 г. Европейската комисия предложи задействането на безпрецедентна процедура по член 7 от Договора за Европейския съюз заради нарушаване на върховенството на закона. Като крайна мярка тя предвижда ограничаване на членските права на страна, която грубо нарушава принципите на Евросъюза. Това може да включва правото ѝ на глас в Съвета на ЕС.

В началото на юли Еврокомисията обяви, че полските власти не са взели задоволителни мерки за решаване на проблемите, въпреки че спорният закон вече е бил обсъден с институцията. 

Откакто "Право и справедливост" спечели изборите през 2015 г., десетки съдии бяха на практика уволнени от Конституционния съд, Националния съдебен съвет, а сега и от Върховния съд. Чрез новите назначения управляващата партия и правителството получава по-голямо влияние над съдилищата.