САЩ са готови да бомбардират ирански ядрени обекти, вероятно най-рано през август.

Така смятат висши представители на австралийското правителство. Те споделили предположенията си пред местната телевизия Ей Би Си. Австралия, изглежда, ще помага при идентифицирането на целите.

Съобщението идва на фона на словесните престрелки между президентите Доналд Тръмп и Хасан Рохани.

Висшите чиновници в Канбера съобщили пред Ей Би Си, че австралийски отбранителни обекти вероятно ще имат роля в идентифицирането на цели в Иран. Същото ще правят и британските разузнавателни агенции.

Високопоставен военен източник обаче изтъкнал, че има голяма разлика между осигуряването на разузнавателни данни и анализа на иранските обекти и това да бъдеш част от "кинетична" мисия.

"Изработването на картина е много различно от участието в удар", заявява източникът.

"Осигуряването на разузнавателни данни и научаването какво става на земята, така че правителството и съюзниците да бъдат напълно информирани, за да вземат решения, е различно от вземането на прицел."

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес сутринта, че няма причини да смята, че САЩ се готвят за военен сблъсък.

"Президентът Тръмп обясни на всички много ясно гледната си точка. Но той не се е възползвал от консултациите си с мен, външния министър, министъра на отбраната или от командващия въоръжените сили", каза той.

Свръхсекретният военен обект "Пайн гап" ("Боров пролом") в Северната територия на Австралия се смята за ключов в "Пет очи" – съвместна система на разузнавателните служби на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Обектът направлява американските шпионски спътници.

Очаква се роля да имат и анализатори от малко известната шпионска агенция Australian Geospatial-Intelligence Organisation.

Канада вероятно няма да участва в никакви военни действия в Иран. Нито пък Нова Зеландия, смятат запознати източници.

Иран е страна по международни споразумения като Договора за неразпространение на ядрено оръжие. В момента не е известно Ислямската република да притежава оръжия за масово унищожаване. Наскоро обаче президентът Рохани нареди бързо развитие на ядрената индустрия.

През юни шефът на иранската ядрена агенция откри нов обект за обогатяване на уран, като заяви, че той спазва споразумението, което Техеран подписа със световните сили през 2015 г.

Всяка предвождана от САЩ атака срещу ирански обекти ще представлява проблем за региона, който и без това е изпълнен с напрежение. Израел би имал причини да се притеснява от ответна реакция предвид факта, че Техеран отрича правото на съществуване на еврейската държава.

През април израелският премиер Бенямин Нетаняху припомни т. нар. доктрина "Бегин" (на името на бившия премиер Менахем Бегин - б.р.), която изисква страната да гарантира, че на нито една от враждебните държави няма да бъде позволено да има ядрени оръжия.

"Израел няма да позволи на режими, които искат нашето унищожаване, да се сдобият с ядрени оръжия", каза Нетаняху.

Австралийски правителствен източник заяви, че когато става дума за Иран, Канбера разчита на разузнавателни данни, придобити от партньорите в "Пет очи", а не от Израел.