Китай може да превърне страните от Западните Балкани в троянски коне в Европейския съюз, предупреди еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Политико".

"Трябва да сме наясно със стратегията на Китай и да реагираме по адекватен начин. Мисля, че това ще бъде едно от най-големите предизвикателства за Европа", каза Хан.

През последните години Западът се е фокусирал върху ролята на Русия в региона, казва комисарят, но има повече причини да се притесняваме от тази на Пекин. Комбинацията от "капитализъм и политически диктат" може да се стори привлекателна на лидерите на някои страни от региона, предупреди още той.

Като пример за влиянието на Китай Хан посочи магистралата в Черна гора, чието довършване ще докара на малката страна дългове към Пекин, които тя не може да върне.

"Това е обичайната схема, да го наречем бизнес модел, на Китай - предлагат малко или повече атрактивни заеми и когато страната не може да ги връща, те се превръщат в капитал."

Черна гора официално започна преговори за присъединяване към ЕС през 2014 г. заедно със Сърбия. Според най-амбициозните прогнози тя може да стане част от блока през 2025 г. Лидерите на страните от ЕС обаче са разделени.

Френският президент Еманюел Макрон е след водещите гласове против скорошно разширяване на блока. Според него ЕС трябва да се съсредоточи върху реформирането си, а едва след това да мисли за приемане на нови членове.

В интервюто за "Политико" Хан каза, че разбира притесненията на Франция, но смята, че реформирането на съюза и преговорите за присъединяване на страните от Западните Балкани могат да се провеждат паралелно.

"Европейският съюз е изправен пред избор - да "изнася" стабилност или да допусне да бъде "внесена" нестабилност", допълва той.