Украински граничари влязоха днес на територията на Русия, за да проверят товара от руски хуманитарен конвой, пътуващ към Украйна, предаде Ройтерс.

Те пресякоха границата между двете държави в района на украинския пункт Изварино, контролиран от проруските сепаратисти. Украинските бойци са доста на брой, каза говорителят на граничните войски на страната Андрей Дьомченко.

В момента в Русия край границата с Украйна се движи колона от 12 бронирани коли, твърди в профила си в туитър съптровождащият конвоя кореспондент на Би Би Си Юрий Вендик. Той обаче се застрахова, че не може да твърди със 100-порцентова сигурност, че колоната отива точно към Украйна. Служители на руското Министерство на извънредните ситуации разделили журналистите на две групи и им показват превозвания хуманитарен товар.

Конвоят се състои от общо 262 коли, съобщиха от руското външно министерство. 198 от тях превозват хуманитарна помощ във вид на детски храни, бутилирана вода, лекарства и други продоволствия.

Украйна обаче продължава да смята тази акция за провокация и настоява, че конвоят ще премине на територия само след като бъде внимателно инспектиран от нейните власти. Някои медии в Киев намекват, че този конвой на практика е началото на въоръжено нахлуване. Според различни версии колите превозват било военна техника, било командоси от спецчастити. Има предположение, че камионите са празни, тъй като отиват да приберат сражаващите се проруски сепаратисти, които Москва нарича опълченци.

Според руския външен министър Сергей Лавров всичко е съгласувано с украинската страна и с Международния червен кръст.

Същевременно украинската армия пое контрола над част от шосето от границата към град Луганск, предаде агенция УНИАН. Така руският конвой няма да има възможност да премине по заобиколен път.