Евроскепитичните партии са силно резервирани към ЕС, като често от тях се чуват послания за разпадането на Съюза. Въпреки това обаче те не само ще се явят на европейските избори в края на май 2019 г., но най-вероятно ще увеличат своето влияние в Европейския парламент с над 60%.

Това съобщава Ройтерс, въз основа на преглед на национални социологически проучвания. По този начин ще се засили натиска върху лидерите на Европейския съюз, които настояват за задълбочаване на интеграцията след напускането на Великобритания.

Новите партийни конфигурации в следващия Европейски парламент до голяма степен ще зависят от пазарлъци след изборите през 2019 г. Но данните от анкетите, проведени от различни организации в 27-те държави, които ще останат в ЕС след излизането на Великобритания догодина, свидетелстват за ясно засилване на движенията извън старото основно течение.

Анализът на Ройтерс, който се основава на сегашните осем транснационални партийни формации в ЕП, излиза в момент, когато Стивън Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп, поставя началото на проект за координиране и засилване на насочения против ЕС вот в общността.

Спечелването на 15-20 процента от местата в ЕП от партии, които са силно враждебни към ЕС, изглежда ще бъде трудна задача за Банън, предполагат данните от прегледа.

Настоящата популярност на антисистемните партии в новата управляваща коалиция в Италия - Движението "Пет звезди" (ДПЗ) и Лигата, подсилва резултата на сегашния им блок в Брюксел, макар че те може да не останат на това ниво след една година управление в Рим.

Техните рейтинги и възходът на партията "Алтернатива за Германия" са повече от компенсация за това, че настроеният против ЕС лагер ще загуби Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), чиито 19 евродепутати ще напуснат, когато Великобритания излезе от общността през март.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация", доминирана в момента от ЮКИП и ДПЗ, може да нарасне от 45 на 59 депутати в ЕП. Групата "Европа на нациите и свободата", включваща френския "Национален сбор" на Марин Льо Пен и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс, може почти да удвои своите евродепутати от 35 на 63, отчасти благодарение на увеличаването на популярността на Лигата в Италия.

По този начин двата блока, взети заедно, може да увеличат представителството си в ЕП от сегашните 80 места на 122, а дела си - от 10,6 процента на 17,3 процента, след като броят на евродепутатите намалее от 751 на 705 с напускането на Великобритания. Подобна комбинирана сила може да увеличи тяхното влияние в законодателната дейност.

Не е напълно сигурно обаче, че тези съюзи ще останат същите следващата година. ДПЗ вече проучва възможността да се присъедини към подкрепящите ЕС центристи в Брюксел. 

Други партии може да възприемат по-открито евроскептични позиции.

 

Те може да включват членове на групата "Европейски консерватори и реформатори", създадена от британската управляваща Консервативна партия като евроскептична алтернатива на основната десноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и която сега ще загуби британските си евродепутати.

Полската управляваща партия "Право и справедливост" може да бъде кандидат. Тя обаче, подобно на партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан, която в момента е противоречив член на ЕНП, не споделя целта на Льо Пен и Банън за разрушаване на ЕС - не на последно място, защото получава от Брюксел значителни субсидии