Конституционният съд каза, че „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ не била в съответствие с българската конституция и можело нещо да се обърка в термините и затова да не я приемаме. Това становище вероятно ще послужи като аргумент на управляващите да не я гласуват.

Коментар с една дума: Срам!

Коментар с повече думи: Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! Срам! (21)

1. Срамно е как политиците не искат да признаят, че Конвенцията е предимно натиск срещу администрацията и срещу самите политици. Да приемат нужните закони, да осигурят убежища, да осигурят психолози, да обучат органите на реда какво трябва да правят и т.н. И как Конвенцията им вменява вина, ако не го направят. Както не са го направили през последните години.

2. Срамно е как хората не разбират какво пише в тази конвенция. И не искат да разберат.

3. Срамно е как хората не искат да четат какво пише в конвенцията.

4. Срамно е как хората се поддадоха на елементарна пропаганда на политици, които се бият в парламента и приемат закони за определени бизнесмени.

5. Срамно е как политиците използват умората и страховете на хората, за да ги лъжат безобразно.

6. Срамно е как политиците отместиха смисъла на Конвенцията.

7. Срамно е как политиците се възползваха от елементарни логически прийоми, за да оплюят Конвенцията. Да, един документ не спира насилие. Както един документ не спира убийствата. Но има закони против убийствата. За да служат за превенция.

8. Срамно е как политици, религиозни фундаменталисти и обикновени мошеници предпочитат да виждат измислени глупости, въпреки, че цял свят им казва, че не е така. А не виждат основната драма на тормозените жени и деца.

9. Срамно е как управляващите се скриха и не направиха комуникационна кампания за какво става дума в конвенцията.

10. Срамно е как ГЕРБ знаят, че в Конвенцията няма и дума за „друг биологичен пол“, нито за въвеждане на „трети, четвърти или пети пол“, но нищо не казват по темата.

11. Срамно е как министърът на правосъдието Цецка Цачева не излезе да каже за какво става дума в конвенцията. А тя е отговорникът за законодателството. Назначена е за това. Получава заплата от нашите данъци за това.

12. Срамно е как социалистите се отвърнаха от собственото си мнение и се противопоставиха на Конвенцията.

13. Срамно е как идват европейци да им се чудят на акъла, а нашите социалисти са горди, че мислите им са в Средновековието.

14. Срамно е как политици използват всяка възможност да видиотяват хората и да им говорят срещу европейската цивилизация. И в същото време да изпращат там децата си, защото е по-сигурно.

15. Срамно е как псевдопатриоти говорят уж за „изконни ценности“, а се загръщат с руско знаме и чакат какво ще им каже Императора. И за пореден път ни отдалечават от Европа.

16. Срамно е как Българската православна църква се води уж българска, говори, че е българска, а като дойде Московският патриарх става послушно кученце, което скача и целува ръка. И не е направила нищо за бедните, слабите, безпомощните, но се занимава с Мадона, Майкъл Джексън и други глупости. Като например да лъже, че Конвенцията ни застрашавала.

17. Срамно е как довчерашни агенти на Държавна сигурност днес се правят на набожни хора и отново искат да ни откъснат от цивилизационния избор да сме част от Европа.

18. Срамно е как като искат да събират пари или дават подаръци, политиците приемат мълниеносно закони. А като става дума за социално равенство, за майки на деца с увреждания, за насилие над жени или друга подобна кауза, законите се точат с десетилетия.

19. Срамно е да се използва буквата на закона, било то и Конституцията, а да не се помисли кое е добре за хората. И за децата. И за бъдещто. Ако се мислеше по същия начин преди 30 г., все още щеше да има Чл.1. Променете Конституцията, хората са по-важни!

20. Срамно е във време на блокчейни, биткойни, интернет, шофьорски книжки на жените в арабските, когато светът се отваря и се развива, нашите политици да ни лъжат и да ни затварят зад измислени стени. Само и само да продължават да ни управляват.

21. Срамно е да имаме такива политици, такива съдии, такива религиозни дейци. Срамно е, че ги търпим.

Когато буквата на закона не отговаря на духа на закона, то буквата трябва да се промени. Ако политическата система е застинала и ни отдалечава от цивилизационния избор, то политическата система трябва да се смени. И да, всички ние сме виновни. Че се оставихме да ни заблудят. А Цачева много добре си го беше казала: Всички са комунисти. За това ли мечтаехме през 90-те? Да имаме политическа система от стари комунисти?

Видно е какво прави тази система – влудява ни и бавно ни отдалечава от европейското семейство. Както казах в началото – Срам!

И всичко това няколко часа след новината за поредното извършено убийство, защото никой не е обърнал внимание на жалби за домашно насилие... Срам!

Не е усмихнат този ден...

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.