Обаятелната звезда на крикета Имран Хан, който ожесточено критикуваше американската политика за борба с тероризма в Югоизточна Азия, е на път да стане следващият премиер на Пакистан, пишат западни медии.

Той заяви, че ще се бори с корупцията по най-високите етажи, ще подобри връзките с Китай, ще се стреми към взаимно изгодни отношения със САЩ и ще създаде справедлива социална държава в духа на делата на пророка Мохамед преди векове, съобщава в. "Ню Йорк таймс". 

"Ще управлявам Пакистан така, както не е бил управляван никога досега", заяви Хан и съобщи, че няма да живее в премиерската резиденция, тъй като би се притеснявал да се настани в такова жилище, докато в страната има толкова много бедни хора.

Имран Хан от години безуспешно се опитваше да поеме управлението в притежаващата ядрено оръжие ислямска република, която се бори с бедност, икономически застой и нестабилност, и все повече се разкъсва между двата си най-големи съюзници - Китай и САЩ. Този път обаче Хан откри могъщ съюзник в лицето на пакистанските военни.

Според правозащитни организации в последните месеци служители на армията и разузнаването са упражнявали натиск, заплашвали са и са изнудваха политици от съперническите партии, свеждайки методично конкуренцията на Хан до минимум. Членове на съпернически партии обвиниха изборните служители в измама, твърдейки, че много бюлетини са били преброени тайно, под охраната на войници.

Пакистанските изборни власти обаче заявиха, че вотът е бил честен, подчертава "Ню Йорк таймс".

Най-опасната страна в света току-що стана значително по-опасна, отбелязва американският информационен сайт "Дейли бийст". Пакистан, който притежава най-бързо увеличаващия се арсенал от ядрено оръжие на планетата, скъса с продължилото десетилетия господство на две династии - Шариф и Бхуто - в изборната си политика. 

Имран Хан е на път да стане следващият премиер, подкрепян от влиятелните военни. Хан вини за проблемите на Пакистан Америка и е най-антиамериканският политик в Южна Азия. Бившата спортна звезда ще трябва да убеди независимите и малките партии да участват в коалиционно правителство. Той изключи възможността да работи с представители на фамилиите Шариф или Бхуто.

Пазарлъците за съставяне на правителство може да са продължителни, а веднъж съставено, то може да окаже нетрайно. Обвинения в измами и намеси във вота се сипят отвсякъде. Вероятно ще има протести и бойкоти. Основният въпрос е коя партия ще поеме контрол върху Пенджаб - най-големият щат, традиционна крепост на клана Шариф, посочва сайтът.

Пакистан отчаяно се нуждае от добро управление и здравословни отношения между цивилните и военните, като властта се упражнява от цивилните. Страната трябва да се раздели с тероризма и да забави ядрените си амбиции, за да посвети внимание и ресурси на развитието и инфраструктурата. Тя става опасно зависима от Китай, а в неин интерес е да затопли отношенията си с Индия. Повече от всичко обаче Пакистан се нуждае от стабилно и опитно държавно ръководство. Само че няма изгледи нищо от това да се случи. Подгответе се за неясно бъдеще, предупреждава "Дейли бийст".

Едва избран, победата на Имран Хан вече се оспорва, пише френският в. "Фигаро". Рядко резултати от парламентарни избори са се бавили толкова. Бъдещият премиер започва мандата си с дефицит на легитимност. От петте партии, завършили с най-добри резултати, четири алармират за изборни измами. Подозренията се засилват от факта, че изборните бюра бяха под наблюдението на армията, която, както е известно, подкрепя Хан. Избирателната комисия обаче отрича да е имало каквито и да било нередности.

Сега предстои да се види дали опозицията ще излезе на улични протести, за да окаже натиск върху избраното правителство, както направи самият Имран Хан през 2014 г. Страната е заплашена от политическа криза, а времето да се предотврати неплатежоспособност, каквато заплашва икономиката, изтича.

Пакистан има по-малко от два месеца за да извърши промяна. След това вече няма да може да плаща вноса си. За да избегне обявяване на неплатежоспособност, Имран Хан ще трябва да се обърне към Международния валутен фонд, отбелязва "Фигаро".