СИМОНА РУСЕВА

Не алкохолизъм, а заболяване от паркинсон е в дъното на самоубийството на великия актьор и носител на “Оскар” Робин Уилямс (63 г.). Това разкрива съпругата му Сюзън Шнайдер (49 г.).

Трагедията потресе света. Уилямс бе открит мъртъв в дома си в Калифорния в понеделник, 11 август. Актьорът се е обесил, оповестиха по-късно от следствието.

За фаталния край съпругата Сюзън съобщи емоционално: “Сърцето ми се пръска. Тази заран загубих съпруга си и най-добрия си приятел, а светът загуби един от най-любимите си актьори и прекрасен човек.”

Американският президент Барак Обама изпрати съболезнователна телеграма: “Робин Уилямс беше летец, доктор, гений, бавачка, президент, професор, гласът на Питър Пан и много други. Но самият той беше единствен. Той пристигаше в живота ни като същество от друг свят, но в края на филмите докосваше всяка частица от човешкия дух.”

Същевременно плъзнаха слухове – причина за самоубийството били алкохолизъм, злоупотреба с наркотици и тежка депресия.
Явно съпругата Сюзън Шнайдер е решила да сложи край на спекулациите, като изрече истината – Робин Уилямс е заболял от паркинсон. Болестта е била в начален стадий, но той се боял от необратимите последствия. За паркинсон още не е открит лек. Нервните клетки в мозъка прогресивно умират, появява се тремор на крайниците, човек губи контрол върху тялото си.

Шнайдер е категорична, че съпругът й е обърнал гръб на алкохола. Когато е посегнал на живота си, той е бил абсолютно трезвен. Страдал е обаче от депресия и страхова невроза. Това и страхът от пораженията на паркинсона са го подтикнали към фаталното решение да сложи край на живота си.

Не алкохолът, а пракинсонът уби Робин, смята съпругата му Шнайдер.

“Той не беше готов публично да признае, че страда от паркинсон”, допълва Шнайдер. След трагичната смърт на Робин тя призовава: “Сега нашата надежда е други хора да намерят сили и да потърсят помощта, от която се нуждаят, за да могат да водят предстоящата им битка (с болестта – бел. ред.) без страх.

“Робин посвети голяма част от живота си да помага на другите. Той искаше да се смеем и да не се боим. Наред с децата му неговото най-голямо наследство е радостта, която доставяше на хората”, прави опит да се утеши вдовицата, която беше трета поред съпруга на Уилямс.