Нова заплаха, надвиснала над Холивуд, тормози и стряска обитателите му – или поне онези от тях, които са (били)по-активни в социалните мрежи. Притеснението идва от това, че може би някога, накъде са написали нещо необмислено.

Шеги и коментари, които на времето са предизвикали само (криви) усмивки, днес могат да доведат до публично заклеймяване, спиране на договори и уволнение. Дори и да са отпреди десетина години. Освен ако авторът им не е Доналд Тръмп (който винаги може да обясни, че е искал да каже точно обратното на това, което е казал и да се измъкне сух от водата).

Политиката на „нулева толерантност“ беше въведена в Холивуд миналата есен с разкритията срещу Харви Уайнстийн и още някои продуценти и режисьори. Тогава в опасност бяха главно мъжете с власт, незадоволен сексуален апетит и палави ръце. После нулевата толерантност се насочи към нови територии. На обидните коментари, дори когато са в хумористичен контекст, започна да се гледа почти толкова лошо, колкото на опитите за изнасилване. Застрашените са много повече и вече са от всички полове.

Една от първите жертви бе комедийната актриса Розан Бар. След расистка на вид шега на звездата в Туитър, американската телевизия Ей Би Си обяви, че прекратява нейния сериал „Розан“ (един от най-гледаните през последния сезон), въпреки че тя се извини, изтри туита си, обясни, че е била разбрана неправилно (не знаела, че жената, която обяви за „дете на „Планетата на маймуните“ и „Мюсюлмански братя“ е чернокожа) и съжали за „лошия избор на думи“, който е направила.

Но тя поне бе наказана за актуална глупост. Преди броени дни заради десетина туита с десетгодишна давност, появили се сега отново на бял свят – съдържащи да го наречем най-общо „неприемливи днес шеги от сексуален характер“, „Дисни“ ритуално „закла“ (уволни) една от „любимите си вълшебни гъски“ (режисьора Джеймс Гън), точно когато беше започнала „да снася третото си златно яйце“ – да работи по „Пазителите на галактиката 3“.

На следващия ден Райън Джонсън, режисьорът на „Междузвездни войни: Последният джедай“, изтри цялото съдържание на акаунта си в Туитър – някъде към 20 хиляди туита, съобщи „Варайъти“. Веднага се появиха подозрения, че е действал по нареждане на „Дисни“ (за да не бъде компанията принудена да се лиши и от „още по-вълшебна гъска“).

Джонсън обясни, че не изтрива съобщенията си заради официална директива, а е искал предварително да унищожи „боеприпасите, в случай, че десни тролове опитат да ги изкопаят, за да разрушат кариерата ми“ (предстои му да снима следващите епизоди от „Междузвездни войни“).

Какви ли „боеприпаси“ е имало там? Изглежда и самият Джонсън не е съвсем сигурен:

Не мисля, че някога съм написал нещо особено лошо, но това са девет години, в които съм поствал до голяма степен случайни и ефимерни мисли и коментари. Така че, щом тролското ровене вече е нещо нормално – защо да не ги изтрия?“.

И наистина ровенето вече е нещо нормално – онзи ден Тревър Ноа, водещ на шоу по Comеdy Central, също бе принуден да се извинява заради глупава шега отпреди години (на тема красотата на жените на австралийските аборигени).

В същата неприятна ситуация по-рано през седмицата изпадна и създателят на комедийния анимационен сериал „Рик и Морти“ Дан Хармън — заради видео от 2009-а, в което симулира секс с кукла-бебе.

В момента най-несигурните в собственото си минало „интернет творчество“панически трият акаунтите си в Туитър, Фейсбук, Инстаграм… в опит да заличат следите. А от другата страна на „барикадата“ стажант-репортери, тролове и вероятно кандидат-изнудвачи, трескаво бързат да свалят за проверка (преди да бъдат изтрити) цели архиви от евентуално съмнителното интернет минало на всеки, който има някакво значение в тази индустрия.

Последната им жертва отново е комедийна актриса. Заради туит, публикуван от Сара Силвърман преди 9 години, за който тя твърди, че е шега, някои издания и хора вече ѝ лепнаха етикет „Внимание, педофил!“. През юли 2009 г. актрисата е публикувала в Туитър:

Хей, дали се смята за съблазняване на малолетен, ако детето направи първата крачка? Трябва ми бърз отговор!“.

Консервативното издание „Townhall“, публикувало историята за този туит, сочи, че през 2017-а някой го е коментирал:

„Това трябва ли да бъде смешно? Защото не е“.

„Това е окей, мила. Комедията е субективна. Мислех, че е смешно/глупав туит преди 8 години, когато го публикувах“, отговаря Силвърман.

За разлика от Розан Бар, Сара Силвърман не се извинява. На 26 юли тя публикува следния коментар по случая:

Някои много странни хора казват, че съм педофил. Отговорът ми е, че това е по-скоро шега от едно не толкова далечно време, когато грубите абсурдни шеги на комиците бяха приемани за това, което са – шеги – а не за измислена заплаха за нацията… “

Очакваме да видим коя ще е следващата жертва на нулевата торелантност — и каква ще е следващата национална заплаха. И в Холивуд да настъпи масово закриване на акаунти в социалните мрежи.

Площад Славейков