Икономиката на САЩ е нараснала силно през второто тримесечие на годината, преодолявайки символичния праг от 4 на сто за първи път през последните четири години. Това сочи първата оценка на министерството на търговията, която бе публикувана днес, предаде Франс прес.

През периода април-юни увеличението на брутния вътрешен продукт на САЩ е достигнало 4,1 на сто с годишно натрупване и това е най-силният темп от 2014 година. За сравнение, последните данни на Евростат за първото тримесечие на тази година, показват, че икономическият растеж на еврозоната на годишна база е бил 2,5 на сто, а за целия ЕС - 2,4 на сто с тенденция за леко забавяне спрямо миналата година. Още няма данни за европейския растеж през второто тримесечие на тази година.

 

 

Президентът Доналд Тръмп приветства данните за американската икономика като "страхотни" и обяви, че увеличението на заетостта също е достигнало рекордни нива. Новите регистрации на безработни са достигнали най-ниското си равнище за половин век, а безработицата сред афроамериканците, испаноезичните и американците с азиатски произход е на най-ниските си нива в историята. Безработицата сред жените в САЩ  най-ниската за последните 65 години, каза още президентът.

 


Търговското министерство преразгледа към повишение оценката си за растежа през първото тримесечие до 2,2 на сто вместо досегашните 2 на сто.

Тръмп почти отгатна каква ще бъде оценката вчера в реч в Айова:

"Има прогнози от 3,8 на сто до 5,3 на сто . . . Ние ще приемем всичко, което започва с едно 4. Никой не би казал, че можем да се справим толкова добре!"

Увеличението на първата икономика през второто тримесечие на годината е било стимулирано основно от оживено потребление (+4 на сто) и това е най-добрият резултат от края на 2014 година.

Данъчните намаления, приети от републиканците в края на 2017 година, изглежда най-сетне са довели до увеличение на разходите на домакинствата. Американците са купували повече трайни стоки (9,3 на сто) и особено коли. 

Друго силно място в резултатите за тримесечието е увеличението на износа с 9,3 на сто, което е максимум за този показател през последните пет години. Приносът на износа е достигнал 1,12 пункта в растежа, което също е най-доброто постижение за последните пет години

(БТА и екип на Клуб Z)