През 2010 година политикът от редиците на Християндемократическия съюз на канцлерката Меркел Фридберт Пфлюгер започва нов живот. След 20 години в политиката, безуспешна кандидатура за кмет на Берлин и след жестока и загубена битка за власт в берлинската организация на ХДС, на Пфлюгер му дойде до гушата. Тогава обяви, че искал да се посвети на науката, но никой повече не чу нещо за човека от ХДС.

Стратегията на Пфлюгер радикално се промени. Някогашният политик от първите редици се превърна в един вид дърпащ конците на енергийната политика, действащ задкулисно. Новият Пфлюгер е многолик. Според журналистическо разследване на “Шпигел” и на неправителствената организация  “Лобиконтрол” бившият политик подкрепя начинания, като строежа както на газопровода “Северен поток 2”, както като бивш политик, така и в качеството си на икономически съветник. Пфлюгер не е толкова известен, както работещият за руски енергийни концерни бивш германски канцлер Герхард Шрьодер, но зад кулисите бившият функционер на ХДС се превърна в един от най-значимите газови лобисти в Европа.

Фридберт Пфлюгер.

Втората кариера на Пфлюгер започна преди осем години, когато на 1 октомври зае директорския пост на основания от него институт European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) към Кралския колеж в Лондон, едно от елитните висши учебни заведения в Европа. Темата на “института”: Сигурност на енергетиката и ресурсите. Според източник от елитния университет ръководният пост не е платен. Финансово Пфлюгер едва ли е могъл да си позволи непрестанното сновене между Лондон и Берлин.

Пфлюгер е подготвил добре втората си кариера. Година преди да напусне политиката, в Берлин основава фирмата “Пфлюгер интернешънъл”. Паралелно с депутатския си мандат  работи и за консултантската фирма “Роланд Бергер”. Тогава опроврега съобщения в медиите за конфликт на интереси.

В годините след това се появява като берлински предприемач, консултиращ политици и предприемачи, както и като учен от Лондон, ръководещ изследвания и научни дискусии. Противно на неговите твърдения проучвания доказват, че никога не му се е удало да разграничи науката от бизнеса.

Един от най-известните клиенти на консултантската фирма на Пфлюгер е дъщерната фирма на “Газпром” “Северен поток 2”. Ще рече фирмата, която в момента напредва с проекта си за строеж на втори газопровод от Русия през Балтийско море до германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания. Политически проектът е крайно оспорван.

Лондонският институт на Пфлюгер към Кралския колеж обаче през 2016 г. публикува две научни изследвания относно възможността за строеж на газопровода и неговото геополитическо измерение. Заключенията бяха в полза на стоежа на тръбата. Чрез газопровода щяла да укрепне европейската енергийна сигурност и конкурентноспособност, от което ще спечелят потребителите от държавите от ЕС. Едното изследване беше спонсорирано от инвеститорите на газопровода Shell, Engie, Wintershall, Uniper и OMV.

Пфлюгер потвърди, че неговата берлинска фирма “Пфлюгер интернешънъл“ ООД е получила и поръчка от фирмата “Северен поток 2”. Немците трябвало да консултират дъщерната на “Газпром” фирма относно анализ и оценка на европейските газови пазари. Размерът на заплащането не е известен.

Лондонският институт на Пфлюгер EUCERS уверява, че няма нищо общо между спонсорите на института, където са били извършени научните изследвания по “Северен поток 2” и поръчителите на проучването, извършено от берлинската фирма на Пфлюгер. Това е формална аргументация. Действително спонсорите на научните изследвания около Engie, Shell und OMV формално нямат дялово участие в “Северен поток 2”. Все пак на уебстраницата на фирмата те са представени като инвеститори на проекта и то непосредствено след собственика “Газпром”.

На повторно запитване от EUCERS заявиха, че институтът нямал информация относно клиентите на берлинската фирма “Пфлюгер интернешънъл“.

Самият Пфлюгер твърди, че EUCERS и неговата фирма “Пфлюгер интернешънъл“ били стриктно разделени. Фактите говорят друго. Дори дюселдорфският енергиен концерн Uniper, един от спонсорите на “Северен поток 2”, призна, че подкрепя финансово не само научните изследвания на лондонския институт на Пфлюгер, а и дейността на берлинската му консултантска фирма.

Пфлюгер умее и да използва добрите си контакти от времето на политическата си кариера като депутат в германския парламент Бундестага и външнополитически говорител на парламентарната фракция на ХДС/ХСС (консервативният блок на Меркел и баварския лидер Зеехофер – б. р.). От 2009 г. Пфлюгер организира дискусиите «Енергийни разговори в Райхстага» (сградата където заседава германският парламент – б. р.). Канят се видни политици и предприемачи.

Че Пфлюгер се кичи като директор на научен институт към реномирания Кралски колеж и същевременно снове между Берлин и Брюксел като газов лобист, доказва и членството му в ръководството на лобистката организация «Бъдеще газ», която рекламира газови проекти в цяла Европа. Същевременно като дикерктор на EUCERS той дава интервюта относно научната оценка на “Северен поток 2”. По време на научен форум той говори и пред немската редакция на държавно финансираната тв “Раша тудей” (Русия днес).

И в Брюксел Пфлюгер прави опити да влезе в контакт с «правилните хора», за да лобира за «Северен поток 2» - ту като консултант, ту като учен. Според журналистическо разслеване на  “Лобиконтрол” през 2016 г. на два пъти Пфлюгер напразно е правил опит да покани на мероприятие на “Северен поток 2” енергийния комисар на ЕС Марош  Шефчович – веднъж като представител на “Пфлюгер интернешънъл”, впоследствие в ролята му на ръководител на института EUCERS

“В ролята си на лобист Пфлюгер не подхожда прозрачно. Той се появява публично като учен, без да признае, че същевременно е лобист и консултант”, критикува Улрих Мюлер от “Лобиконтрол”.

В началото на 2018 г. Пфлюгер официално се регистрира в брюкселския регистър на лобистите – девет години след основаване на берлинската му фирма и безброй организирани дискусии с представители на ЕС. За представители по интереси вписването в лобисткия регистър на ЕС е доброволно. Но еврокомисари и техни сътрудници имат парво да контактуват единствено с вписани в регистъра лица, дори и не винаги това правило да се спазва.

От берлинската консултантска фирма твърдят, че за тази година са изразходвани 4000 евро за лобиране сред институции на ЕС. Това трудно може да се провери. Лондонският институт на Пфлюгер EUCERS до този момент не е регистриран в Брюксел, въпреки че под тази “марка” той често е пребивавал в столицата на Европа. При това лобисткият регистър важи също за научни институти и мислителници.

В Германия няма подобен регистър. Отдавна това е във фокуса на критиките на защитници на потребителите и организации от типа на “Лобиконтрол”. Ето защо играта за лобисти в Германия е лесна – да се представят като неутрални експерти и да забулят истинската си функция, казва Мюлер и заключава: “Липсата на правила за прозрачност води до това, че при ключови проекти, като “Северен поток 2”, във фокуса са само отделни лица, като Герхард Шрьодер, но не и цялата лобистка мрежа вкупом с бивши политици от различни партии.”

Колко пари печели с двойната си роля Пфлюгер, остава на тъмно. Не са публично достояние фирменни отчети нито на неговата берлинска фирма, нито на лондонския му институт. На многократни запитвания лондонският Кралски колеж отказа да посочи данни по приходите от енергийните научни изследвания на института EUCERS.

Преводът е на Клуб Z.