Унгарският премиер е заявил в интервю, че не иска „Европейски съюз, управляван от Франция“, предава AFP.

Виктор Орбан подчертал пред германското издание Bild , че "не иска Европейски съюз, ръководен от Франция", добавяйки, че изборите за Европейски парламент през май 2019 г. ще бъдат "решаващи", съобщава "Фокус". 

"Никога не сме се сблъсквали с такива решителни избори", сочи Орбан пред германския вестник. "Германците трябва преди всичко да бъдат бдителни. Има френска концепция, която основно означава: френско лидерство в Европа, платено с германски пари", обяснява той, без да споменава името на френския президент Емануел Макрон.

И добавя:

"Това е нещо, което отхвърлям. Не искаме Европейски съюз под френското ръководство ... Европейците трябва да бъдат изслушани и трябва да изчакаме европейските избори, преди да вземем някои важни решения по въпроси като имиграцията и бюджета". 

Орбан спечели трети пореден мандат през април на силно антимиграционна платформа и неговото правителство многократно се сблъска с Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, особено след като миграционната криза избухна през 2015 г. ЕС засилва понастоящем правните действия срещу Унгария в опит да приведе в съответствие с правилата на ЕС реда за предоставяне на убежище, като се имат предвид опасенията, че Унгария, Полша и други източни страни от бившия съветски блок се отклоняват от ценностите, на които е изграден ЕС.