Поредната  жалба срещу обществената поръчка на здравното министерство за 400 нови линейки няма да спре проекта, заяви по БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Поръчката е за Спешната помощ у нас, а стойността й - над 60 милиона лева. 

Поредна нова жалба срещу поръчката, със същите мотиви като старата, се опита да спре процедурата. Тази седмица в Комисията за защита на конкуренцията фирмата "Амбуланс илк иардим ве хастахане чихазларъ ве тисислеръ санай тик", чийто предмет на дейност е в строителството, поиска временна мярка "спиране на процедурата", като мотивът за обжалване е "Недостатъчен срок за изготвяне на оферти".

"До 10 август очакваме събиране на оферти за потенциални кандидати за участие в търга, след което започваме разглеждането им. Надявам се да има достатъчно кандидати, така че ние да изберем най-добрия изпълнител в срок до 1 месец. Надяваме се до края на годината да бъдат заплатени и доставени определен брой линейки. Не всички, разбира се, но по степен на готовност", каза Жени Начева. 

Жалбите до КЗК са от различни фирми. Проектът за модернизация на спешната помощ в София се реализира със средства от  оперативната програма "Региони в растеж".

Първоначално обществената поръчка беше обявена от Министерството на здравеопазването през март 2018 г. След всички процедури около първата жалба, ведомството успя да я възобнови в средата на юли.