Не знам какво означава трети пол, но ето как стои въпросът с него. Ако наистина няма трети пол, както твърдят лекарите, конституционният съд какво всъщност забрани? Ако пък има трети пол, защото природата в някои редки случаи си почива от обикновеното, то как го забраняваме на природата?

Знам обаче какво означава джендър, защото тази дума се учи още във втория срок на подготвителен клас. Род означава. В граматиката не, но в социума джендър ролята може да се променя. Имало е време, когато жената не е можела да гласува. След това идва време, в което жената получава правото да гласува. Освен майка, робиня, слугиня, любовница и т.н., каквато е била през годините, нейната социална роля, вече е и гласоподавателка – ето това е промяна в джендър ролята на женския род.

За решението на Конституционния съд колебание нямам – то е позорно като за съдии и обслужващо, като за помощен персонал на властта. Точно така – на властта. Ако си мислим, че Корнелия Нинова си е мечтаела за такова решение, защото беше против Истанбулската конвенция, значи сме много наивни. Това решение на конституционните съдии е лошо за нея, защото измъкна от ръцете й най-влиятелния й аргумент, който се свеждаше до това, че ГЕРБ иска да наложи третия пол. Нищо не иска да направи ГЕРБ, освен да е на власт. И за да не е затруднен в оставането на власт и спечелването отново на властта, не му е до никаква Истанбулска конвенция. Ще се оправдава с решението на Конституционния съд и ще затваря устата на всеки, който е посмял да гъкне по темата. Решението на конституционните съдии съвпада с мнението на Корнелия Нинова, но устройва Бойко Борисов.

Но не това е най-тревожното в този сюжет, а лекотата, с която беше спечелена една хибридна битка. Напипа се слабото място на българина – той може да е беден, може да е глупав, но има нещо, което никой не може да му отнеме – това, че е мъж, който си пада по жени или жена, която си пада по мъже. Това му е опорната точка на самочувствието, опорната точка ,в центъра на която изглежда по-сполучил поне от онези мъже, които си падат по мъже. Тази му опорна точка съвпадна с опорката на хибридната битка, оставаше само да се измисли една думичка, която да назовава нещото, на което нещастният, уплашен, беден и нещастен българин да остри ноктите на самочувствието си. И тази думичка беше измислена – джендър. Блестяща стратегия на хибридчиците, пилотен проект, който отваря пътя на всички следващи хибридни битки. Истанбулската конвенция беше тренировъчен полигон, вече на всеки е ясно колко лесно и колко бързо всеки може да ни ошашави и обезсили. Е, козите се оказаха по-важни от жените, но така сме я карали векове, защо не и занапред.