Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че изборите за европейски парламент догодина може да доведат до промяна към нелиберална християндемокрация в ЕС, която да сложи край на мултикултурализма, предаде Ройтерс.

Десният националист Орбан, преизбран за трети пореден мандат през април, оглави съпротивата на източноевропейските страни срещу опитите на ЕС да накара страните членки да приемат квотна система за разселване на бежанци и мигранти. Заедно с националистическото правителство в Полша, Орбан е в постоянен конфликт с Европейската комисия заради това, което Брюксел определя като ерозия на демократичните институции в бившите комунистически страни от Източна Европа.

Европейските избори през 2019 г. ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа, заяви Орбан в годишната си реч пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад. Той подчерта, че западният политически елит на ЕС не е успял да защити блока от мюсюлманската имиграция и е време тези политици да си отидат. "Европейският елит е видимо нервен", подчерта Орбан пред стотици аплодиращи го привърженици.

"Тяхната голяма цел е да трансформират Европа, да я отведат в една постхристиянска ера, в ера, в която нациите изчезват", заяви унгарският премиер. "Този процес може да бъде подкопан на европейските избори", добави той, подчертавайки, че е "в наш интерес да спрем тази трансформация".

Изборите за европейски парламент трябва да покажат, че има алтернатива на либералната демокрация, която според Орбан работи по недемократичен начин в Западна Европа, като не толерира алтернативни възгледи.

"Християндемокрацията не е либерална...тя е нелиберална, ако щете", заяви унгарският премиер. Той подчерта, че за разлика от либералната демокрация, християндемокрацията отхвърля мултикултурализма и имиграцията, като същевременно е антикомунистическа и се застъпва за християнските ценности. 

"Изправени сме пред голям момент: казваме довиждане не просто на либералната демокрация, а на елита от 1968 г.", заяви Орбан, визирайки международната вълна от леви, либерални протести, преобърнали в много страни управляващия консервативен ред.

Орбан вече приветства основаването от бившия крайнодесен сътрудник на Доналд Тръмп -  Стив Банън, на антиевропейска политическа формация, наречена "Движението" с цел подсилване на националисткия, антиимигрантски вот на изборите за ЕП догодина.

Партията на Орбан "Фидес", която води в проучванията на общественото мнение, също така демонизира родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос и подкрепяните от него либерални хуманитарни организации. "Фидес" прокара закони, ограничаващи дейността на групи от гражданското общество, които обвинява в насърчаване на незаконната имиграция.

Орбан обвинява Сорос в насърчаване на масова имиграция, целяща да подкопае християнската европейска култура, което милиардерът отрича, отбелязва Ройтерс.

Освен това унгарският премиер изгради топли отношения с Русия, която строи ядрена електроцентрала в Унгария. Премиерът неведнъж е подлагал на критики санкциите на ЕС срещу Русия, наложени й след анексията на Крим през 2014 г.