Очаквано започнаха рокади и в енергетиката.

В. "Капитал" съобщи, че Георги Христозов е бил освободен от борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). На негово място влиза зам.-министърът по енергетиката Антон Павлов. До назначаването си преди няколко дни Павлов бе енергетик в "Лукойл България", а преди това е работил в ЧЕЗ и в НЕК.

Засега Христозов остава в борда на "Мини Марица-изток". Оттам обаче излиза шефът на областната организация на БСП в Стара Загора Васил Самарски, който ще бъде заменен от Андон Андонов, бивш депутат от ГЕРБ.

Решението за това е взето на заседание на едноличния собственик БЕХ още в края на миналата седмица. Промените още не са вписани в търговския регистър. Много вероятно е това да е едва първата от серия рокади в сектора.

Георги Христозов е освободен с протокол на служебния министър Васил Щонов на 13 август. Той стана член на борда на БЕХ през юни миналата година, след като правителството "Орешарски" дойде на власт, припомня "Капитал". От октомври 2013 г. до средата на юли тази година той беше и член на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

Самарски пък е бил освободен още на 8 август.