Хиляди хора се включиха снощи в Берлин в 40-ото издание на традиционния парад на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Участниците в парада изминаха разстоянието от булевард "Курфюстендам" по посока на Бранденбургската врата под дъжд от пъстри конфети. Финалната част на парада обаче бе отменена заради прогноза за силни бури.

За първи път парадът се организира през юни 1979 г., като тогава в него участват 450 души. Тази година в парада се включиха и 70 разнородни и пищно украсени превозни средства и платформи. Мотото на тазгодишното издание бе: "Моето тяло - моята идентичност - моят живот".

Официалното наименование на парада е парад по повод деня на Кристофър стрийт. Този ден е в чест на първия голям протест на ЛГБТ общността срещу полицейски щурм в гей бара "Стоунуол Ин" на улица "Кристофър" в Манхатън през 1969 г. 

Една от водещите участнички в тазгодишното издание на гей парада в Берлин бе Катя Ал Шехаби, предаде Франс прес. Тя е транссексуална сирийска бежанка, дошла в Германия през 2015 г. Катя отказва да сподели какво е било нейното име, когато е живяла като момче в Сирия. Тя има брат близнак Нур, който пък е гей. 

Сега Катя е на хормонална терапия и когато тя приключи ще се оперира, за да се трансформира напълно в жена. Пред Франс прес Катя разказва, че е избягала с брат си и баща си от Сирия през 2015 г.

Тримата преминават през Балканския миграционен път. Когато стигат в Германия, получават разрешително за пребиваване за три години като бежанци. Майка им пристига при тях тази година и сега живее с бащата в Долна Саксония, но все още няма никакъв официален документ за пребиваване.

Катя разказва, че с брат си са били принудени да крият идентичността си в Сирия, защото сирийското общество, а и като цяло арабският свят гледат негативно на хомосексуалните и транссексуалните.

"Но в Германия тези неща срещат подкрепа, има асоциации, които ни помагат, ние не пречим на никого. В Сирия, ако бяхме казали на някого какви сме, не знам какво щеше да ни случи", разказва Катя.

Тя живее в Берлин. Засега от родители й само майка й е виждала трансформацията й от млад мъж в жена с дълга кестенява коса. Катя разказва, че първо майка й е останала без глас, но после е приела нещата и е казала: "Сега вече имам дъщеря". Катя обаче се притеснява каква ще е реакцията на баща й.

На въпрос на Франс прес за какво мечтае Катя, тя отвръща: "Искам като мен всеки да бъде какъвто иска да бъде и мирът да се върне в моята страна".