Огън унищожи снощи част от бившите царски конюшни в центъра на София. Пожарът е лумнал в ранните часове на неделя в имота, намиращ се на ъгъла между булевардите „Дондуков“ и „Васил Левски“ и пожарникари се бориха с него до разсъмване. Няма пострадали, съобщи кметът на община "Оборище" Васил Цолов.

Огнеборците са гасили пожара три часа, след като граждани са подали сигнала в 3 часа и 25 минути тази сутрин, предаде агенция "Фокус". Според БТА огънят, близо да Първа английска гимназия, е унишожил между 1500 и 2000 кв. метра покривна конструкция.

Парцелът бе купен през 2016 г. от бившия управител на КТБ Янко Иванов – за 90 лв. на квадратен метър, припомни Би Ти Ви. Сделката бе подписана от тогавашния областен управител Веселин Пенев, който е обвиняем заради нея. Имотът от 7,5 дка е бил продаден по време на неговия мандат за малко над 650 хил. лв. при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева. Обвиняема е и оценителката на имота Юлия Димитрова Цекова.

Столичната община ще задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния й вид, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус". Тя припомни, че специфичните правила за конюшните допускат само дейности по консервация и реставрация в комплекса и че преди повече от година главният архитект на София е отаказал да издаде виза за високо строителство.

В последващо писмо до медиите обаче Иванов поясни, че той не е собственик на изгорялата сграда, а на друга в същия комплекс, където имотите имат 20 различни собственици. До неделя вечер нямаше официална информация кой е собственикът на опожарения имот.

Заместник-кметът на София по културата Тодор Чобанов написа във Фейсбук, че "за пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град".

"Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство - б.р.), както изисква законът за културното наследство?", попита той.

Министерството на културата запази мълчание по темата.

В началото на годината стана ясно, че този знаков за архитектура на София и за историята на Третото българско царство обект няма специален статут, който да гарантира запазването на автентичния му вид. От Столична община поискаха от Министерство на културата комплексът да получи статут на паметник на културата – но до момента не е ясно на какъв етап е процедурата.

По времето на княз Фердинанд сградата е била използвана за конюшни, а днес в нея се помещават ателиета на Художествената академия.

Това е поредната сграда, разрушена в сезона на отпуските – преди година през юли бе съборено столичното кино „Сердика“, тютюневите складове в Пловдив пламнаха през август 2016-а, а миналата Коледа бе съборен домът на генерал Рачо Петров на „Дондуков“.

Площад "Славейков" и екип на Клуб Z