Еквадор преговаря с Великобритания как да реши случая с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който се укрива от международни заповеди за арест в посолството на южноамериканската страна в Лондон от 2012 година, казва президентът й Ленин Морено в интервю за испанския в. "Ел Паис", цитирано от АФП.

Сделката се предполага да включва глоба, която австралиецът Асанж (47 г.) да плати на британските власти за това, че се укрил от заповедта им за арест, а след това да бъде екстрадиран в страна, където не го застрашава преследване, обяснява Морено.

Миналия декември Асанж получи еквадорско гражданство, но то не му дава дипломатически имунитет и не го спасява от арест, ако напусне пределите посолството на Кито в Лондон. Той има международна заповед за издирване от 2010 г. по обвинения в изнасилване в Швеция, които тя сне през 2017 г.

В Обединеното кралство обаче още може да бъде задържан, защото се укрил от съдебните власти. Той се опасява, че Великобритания може да го предаде на САЩ, които го търсят заради публикуваните на сайта му хиляди техни военни и дипломатически тайни.

Отношенията между Асанж и домакините му се обтегнаха, след като Асанж зае публични позиции в полза на каталунските сепаратисти в Испания, напомня АФП. В отговор връзките му с външния свят от посолството бяха прекъснати и специалната охрана на сградата - прекратена.