Скоро руските олигарси ще могат да държат парите си скрити в родни офшорки, след като руският парламент прие на трето четене закон за създаването на две офшорни зони в Русия.

Официално те се наричат ​​Специален административен район (САР) и ще бъдат разположени на два острова в различни части на страната - Руския остров в Приморския район и Октомврийския в Калининградска област. На Руския остров през 2012 г. се състоя срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), а на Октомврийския е стадион "Калининград", където се играха четири мача от Световното първенство по футбол през тази година.

Всъщност в Русия ще има аналози на Панама, Кипър или Каймановите острови. Но аналогията по-скоро е с американския щат Мейн - самостоятелни офшорни зони в рамките на една държава, като в останалата част действат други по-строги закони, коментира онлайн изданието Lenta.ru.

 
Както си му е редът, в офшорните зони има данъчни облекчения. По всяка вероятност компаниите, регистрирани в САР, няма нищо да произвеждат, продават или да предоставят услуги. Те ще са холдингови структури, които притежават акции на дъщерни компании, ще получават дивиденти и ще ги преразпределят между собствениците, т.е. ще са крайните собственици на бизнеса. 
 
 
За регистрираните в САР ще има два налога - върху печалбата от продажба на активи (акции) и върху дивидентите. Ставката по първия налог е винаги нулева, за втория има два варианта - за дивидентите "на входа", която също е нулева, и за дивидентите "на изхода", която е 5% (в България данък дивидент също е 5% - б.р.). Разбира се, регистрираните в руските офшорни зони компании могат да станат и "пълноценни" производствени компании, но данъчни облекчения за тях вече няма да има.
 
Дружество, регистрирано в Специалния административен район, ще се смята за чуждестранно, което означава, че ще може да прави сделки в чуждестранна валута без ограничения. Но за руския бизнес все още остават известни забрани. Така например те ще трябва да репатрират - т.е. да преведат по сметка в руска банка, получените от САР постъпления.
 
 
За тези фирми, които смятат да печелят не чрез събиране на дивиденти от дъщерните си дружества, а от свой действащ бизнес, регистрацията в руските офшорни зони също може да има смисъл, особено ако тези компании са под санкции на Запада. В този случай те ще могат да скрият своите собственици, контрагенти - доставчици на суровини и купувачи на готови продукти или други партньори. Според новия закон данните за тях ще бъдат достъпни само за руските власти и за съда. За руските офшорни зони могат да кандидатстват само чуждестранни компании, при това такива, които са регистрирани в държави членки на международни организации за борба с прането на пари (световната FATF или европейската MONEYVAL). Руският бизнес също ще може да се регистрира, но по-късно - кога точно, не е известно.
 
Руското законодателство въвежда нов термин "редомицилизация" (от англ. Domicile - държава, в която сте регистриран) - трансфер на фирма от чужбина, без прекъсване на дейността. Бързо преместване на руска компания от чужбина, за да бъде регистрирана в офшорната зона няма да стане - тя трябва да бъде регистрирана в друга държава не по-късно до 1 януари 2018 г.
 
Освен това пътят към САР е затворен за регистрация на банки, застрахователи и други предприятия, които са под контрола на централната банка на Русия, която от самото начало се отнася скептично към идеята за офшорки "Сделано в России".
 
 
Всички резиденти на САР ще получат статут на международни компании. И нещо особено важно - те са задължени да инвестират в руската икономика най-малко 50 милиона рубли (около 683 хиляди евро) чрез закупуване на акции на местни предприятия.