СИМОНА РУСЕВА

Две опитни проститутки станаха експертки на германското правителство. Ако някой мисли, че е шега, не е!

Кабинетът “Меркел” подготвя нов закон за проституцията. Първият по рода си в историята на ФРГ беше приет през 2002 г. от правителството на канцлера Герхард Шрьодер. Той обаче не постигна желания ефект и сега се налага нова законова уредба за упражняване на най-древната професия.

Нито министрите по въпросите на семейството и жените, на социалната политика и на здравеопазването, нито депутатите от съответните парламентарни комисии са наясно с деликатната тематика.

Ето защо ходът е умен – като експертки са привлечени две от най-опитните жрици на любовта – Йохана Вебер (46 г.) и Фабине Фраймадл (35 г.). Това разкриха днес самите те за в. “Билд”. Фраймадл вече е водила 15 разговора с депутати от всички цветове. Наред с това тя и колежката й досега са имали 9 срещи на най-високо министерско и парламентарно ниво, като изреждат поименно събеседниците си – от крайната десница до крайната левица.

Йохана Вебер

“Политиците ни представят идеите си. Те са прекрасни, но в повечето случаи са далеч от реалността в бранша. Търсят съветите ми, но не изключвам накрая да вземат други, безполезни решения”, казва Вебер.

“До тази професия стигнах, както Дева до Младенеца”, остроумничи Фабине, намеквайки, че “зачатието” е било непорочно.

Тя е следвала  мултимедии и социална педагогика. Има и диплома за фотограф в областта на рекламата.

“Жизненият ми път се обърна фатално. Просто ме привличаше садо-мазото. Започнах да посещавам частни клубове, където това се практикува. Явно съм предразположена по природа към такъв вид секс и преди 8 години той стана моя професия”, откровеничи Фабине.

Тя се трудела на пълен работен ден, но това било крайно относително, особено сега, през отпускарския период. Основните й клиенти излезли в годишна почивка.

“Няма опашки, но аз съм доволна”, допълва колежката й Йохана.

Тя е завършила педагогика и славистика. По време на следването е припечелвала като шофьорка на такси. Попаднала обаче в квартала на червените фенери в Хамбург – “Репербан”.

“Бях въодушевена от жените там. Нещо в мен се обърна. Явно съм родена с ген на проститутка. За пръв път се пробвах, когато бях на 23 години. Хареса ми, а и тогава в занаята се заработваха големи пари”, споделя Йохана.

Какво е заплащането? Според случая. Най-високият й хонорар бил от 400 евро за 5 минути. Но такива суми били изключение.

За 60-минутна сесия садо-мазо й били необходими общо два часа и половина: подходящо обличане, предварителен разговор, след удоволствието време за “отшумяване на страстите” и накрая чистене. Хигиенните изисквания били като в болница.

Упражнявам професията на мечтите си, но живея скромно”, твърди Йохана.

Тя и Фабине не крият, че клиентите им са от широк спектър – от богати и всесилни на деня до обикновени строителни работници и дори безработни.

Най-младият клиент на Фабине бил 18-годишен младеж, а най-възрастният – 86-годишен мъж. Той бил истински джентълмен от старата школа.

Дали двете са имали клиенти политици? Отговорът е: “Дискретността е част от нашата професия”.

Сега и двете получават допълнителен хонорар като експертки на правителтвото по изготвянето на новия закон за проституцията.

Проектът предвижда възрастта на труженичките на деликатния фронт да се покачи от 18 на 21 години. На наказателно преследване ще подлежат всички, които плащат за секс и са знаели, че жриците на любовта са били принуждавани да проституират. Въвеждане на задължителни периодични медицински прегледи. Стриктно следене за заплащане на социални и здравни осигуровки.

Макар сегашният закон да целеше легализиране на проституцията и превръщането й в нормална професия, в момента само 44 проституиращи се осигуряват. Според статистиката най-древната професия във ФРГ упражняват минимум 200 000 души – жени и мъже. Годишният оборот се изчислява на 14,6 милиарда евро.