Саудитска Арабия уверява арабските си съюзници, че няма да подкрепи никакъв план за мир в Близкия изток, който не урежда статута на Ерусалим и правото на завръщане на палестинските бежанци. Целта е да се успокоят опасенията, че кралството може да подкрепи възможно споразумение под егидата на САЩ, което да доближи Рияд до позицията на Израел по основни въпроси.

Личните гаранции на крал Салман към палестинския президент Махмуд Абас и публичната защита, която той правеше през последните месеци на дългогодишни арабски позиции, допринесоха да се разсее усещането, че при неговия влиятелен млад син и престолонаследник принц Мохамед саудитската позиция се променя, казаха дипломати и анализатори.

Поради това беше изникнал въпросът дали Саудитска Арабия - люлката на исляма и мястото, където се намират най-големите му светини - ще може да набере арабска подкрепа за нов импулс за слагане на край на израелско-палестинския спор с идеята така да се сплотят редиците и по отношение на общия враг Иран.

"В Саудитска Арабия засега кралят е този, който решава по този въпрос, а не престолонаследникът", заяви високопоставен арабски дипломат в Рияд. - "Грешката на САЩ беше, че си мислеха, че могат да упражнят натиск над останалите да се съгласят, но тук въпросът не опира до натиска. Никой арабски лидер не може да отстъпи за Ерусалим или Палестина", добави той.

През декември палестински представители заявиха пред Ройтерс, че принц Мохамед е упражнил натиск върху Абас да подкрепи американския план - въпреки опасенията, че в него се предлага на палестинците ограничено самоуправление в отделни части от окупирания Западен бряг без право на завръщане за бежанците, разселени в резултат на израелско-арабските войни от 1948 и 1967 г.

Един такъв план ще се различава от така наречената Арабска инициатива за мир, изработена от Саудитска Арабия през 2002 г. В нея арабските държави предлагаха на Израел нормални отношения в замяна на споразумение с палестинците за създаване на тяхна държава и пълно изтегляне на израелските войски от превзетите през 1967 г. територии.

Саудитските власти отрекоха да има каквито и да било различия между крал Салман, който открито подкрепи тази инициатива, и принц Мохамед, който разклати дългогодишни политически позиции по много въпроси и беше заявил пред едно американско списание през април, че израелците имат право да живеят мирно на своята земя - рядко срещано изявление от арабски лидер.

Пред Ройтерс палестинският посланик в Рияд Басем Ага каза, че на неотдавнашните си срещи с Абас крал Салман е изразил подкрепа за палестинците с думите: "Няма да ви изоставим. Приемаме това, което вие приемате, и отхвърляме това, което вие отхвърляте".

По думите му това, че крал Салман е кръстил тазгодишното издание на лидерския форум на Арабската лига "Среща на върха за Ерусалим" и е обявил помощ в размер на 200 милиона долара за палестинците, са все послания, че въпросите за Ерусалим и бежанците отново са на масата.

Саудитските власти не отговориха на запитванията за коментар във връзка със сегашния статус на дипломатическите усилия.

Червени линии

Дипломати в региона казват, че сегашната визия на Вашингтон, изложена при обиколка на високопоставени представители на Белия дом миналия месец, не включва арабския Източен Ерусалим като столица на палестинска държава, право на завръщане на бежанците, нито замразяване на строежа на еврейски селища върху земи, за които претендират палестинците.

Вече повече от 18 месеца след като беше натоварен със задачата да постигне мир, високопоставеният съветник на президента Доналд Тръмп и негов зет Джаред Къшнър не е представил никакви конкретни детайли за стратегията на САЩ.

Добре осведомен за визитата на Къшнър в кралството дипломат в Рияд заяви, че крал Салман и принц Мохамед са присъствали на обща среща с него: "Говорил е принц Мохамед, докато кралят е стоял на по-заден план". 

Независимият анализатор Нийл Партрик каза, че изглежда поради важността на Ерусалим за мюсюлманите крал Салман е дръпнал юздите на "политически безразсъдния подход" на принц Мохамед.

"Така че принц Мохамед няма да се противопоставя на "сделката" на Къшнър, но и повече няма да поощрява заложените в нея едностранчиви и опростенчески политически постановки", каза Партрик, който е един от основните автори на анализите в книгата "Външната политика на Саудитска Арабия" (Saudi Arabian Foreign Policy: Conflict and Cooperation) и неин редактор.

Къшнър и другият американски преговарящ, Джейсън Грийнблат, не са представили какъвто и да било всеобхватен план, а по-скоро отделни елементи, с което според един дипломат са били "преминати твърде много граници". Вместо това те са се сърдеточили сериозно върху идеята за създаване на икономическа зона, която да обхваща египетския Синайски полуостров и съседната ивица Газа, която евентуално да премине под контрола на Кайро - нещо, което арабски дипломати определиха като неприемливо.

В Катар Къшнър поискал от емира шейх Тамим да упражни натиск върху ислямистката групировка Хамас да отстъпи контрола над Газа в замяна на помощ за развитие, казаха дипломатите.

Добре осведомен за срещата дипломат заяви, че като чул това, шейх Тамим само кимнал мълчаливо. Не било ясно дали това е означавало съгласие и дали на Катар е било предложено нещо в замяна.

"Проблемът е, че няма единен план, който да е представен на всички страни", каза високопоставеният арабски дипломат в Рияд. - "Никой не вижда какво се предлага на другите", добави той.

През юни Къшнър, който е 37-годишен строителен предприемач без кой знае какъв опит в международната дипломация и политическите преговори, посети Йордания, Саудитска Арабия, Катар, Египет и Израел. Той не се срещна с Абас, който, след като американското посолство беше преместено в Ерусалим, отказа да се срещне с екипа на Тръмп.

В интервю в края на обиколката си Къшнър заяви, че Вашингтон ще представи скоро плана си за мир в Близкия изток и че ще работи по него със или без Абас. Но все още няма нищо, което да говори за някакъв значим напредък в посока слагане на край на десетилетния конфликт, "крайното споразумение", както се изрази Тръмп. 

"Няма нова инициатива. Нищо от представеното от Къшнър не е приемливо за която и да било от арабските страни", каза арабският дипломат. "Той си мисли, че ще намери ново решение на този проблем като с магическа пръчка", добави той.

Миналата седмица представител на Белия дом заяви пред репортери, че пратениците на Тръмп работят по най-подробния досега набор от предложения за дългоочакваната инициатива за мир. Според правителството във Вашингтон тя ще включва сериозен икономически план, макар към момента да няма оповестена дата за нейното представяне. 

Автор: Стивън Кейлин от Ройтерс. БТА