Великобритания предупреди Брюксел, че хиляди европейски инвестиционни фондове ще бъдат заплашени, ако ЕС откаже да приеме исканията за всеобхватна търговска сделка с лондонското Сити след "Брекзит", пише в. "Таймс".

Служители започнаха да представят рисковете за Европейския съюз, ако следва твърдолинейния подход към Ситито, насърчаван от французите.

Британската стратегия има за цел да изтъкне каква вреда може да бъде причинена, ако Великобритания не постигне специално споразумение за Ситито. Главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние твърдо се противопоставяше на подобна сделка, но през миналата седмица подходът му, изглежда, се смекчи, отбелязва изданието.

Това е поредното от множество предупреждения за въздействието на "твърдия" "Брекзит". Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс намекна, че европейските лидери може да понесат удар от избирателите, ако Великобритания напусне ЕС без сделка, което би причинило големи неприятности на страни, сред които Холандия, Ирландия и Белгия, изтъква "Таймс".

Британските преговарящи са казали на своите колеги в Брюксел, че около 7000 европейски инвестиционни фонда, които разчитат на британски клиенти за своите пари и печалби, ще бъдат засегнати от регулации, ако ЕС не промени позицията си за Ситито след "Брекзит", посочва в. "Гардиън".

Великобритания е направила през миналата седмица презентация пред преговарящите от Европейската комисия, в която е заявила, че ако Брюксел не позволи на всички британски сектори на Ситито да продължат да работят след "Брекзит" по начина, по който работят сега, поне първоначално, може да бъдат въведени пречки за европейските финансови интереси в Обединеното кралство.

Барние смекчи съпротивата си срещу плана на британската министър-председателка Тереза Мей за "Брекзит" по отношение на Ситито, след като британските преговарящи признаха, че Брюксел би имал върховен контрол над достъпа на финансовите услуги на Лондон до европейските пазари, пише в. "Файненшъл таймс".

Бъдещето на Лондон като световен финансов център е свързано със способността му да служи като вход за международните банки към Европа. Британските преговарящи първоначално се надяваха, че ще могат да осигурят специално споразумение с Брюксел за запазване на достъпа, въпреки че Великобритания започна да създава свой регулаторен режим.

Барние отхвърли новите предложения на Мей, по които беше постигнато съгласие в нейното правителство този месец, защото смяташе, че тя предлага независим арбитър да решава дали британските регулации са достатъчно близки до тези на ЕС, за да се запази пазарният достъп, отнемайки на ЕС неговата "самостоятелност за вземане на решения". Но през миналата седмица британските преговарящи са казали на неговия екип, че предложената от министър-председателката арбитражна система няма да важи за финансовите услуги, отбелязва изданието.

Британски служители настояват, че новите обяснения, дадени на Барние, не са промяна на първоначалния план, одобрен от правителството на Мей в началото на юли, и казват, че Брюксел погрешно е изтълкувал две различни части от плана на министър-председателката.

Но признанието също така подчертава, че Великобритания се стреми към "по-ортодоксални" отношения с ЕС, отколкото някои в Ситито и Банк ъв Ингланд подкрепяха. Моделът на Мей предвижда Лондон да бъде третиран от Брюксел като Ню Йорк, Сингапур и други финансови центрове на "трета страна", което трябва да потвърди, че конкурентните регулаторни системи са "равностойни" на правилата на ЕС, коментира "Файненшъл таймс".