Лидерът на опозицията в Зимбабве Нелсън Чамиса обяви днес категорична победа на вчерашните парламентарни избори, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Това бяха първите избори след падането от власт миналата година на Робърт Мугабе, който управлява 37 години.

Нелсън Чамиса написа в профила си в Туитър, че воденото от него Движение за демократични промени - Цвангираи е получило информация за много добър изборен резултат от над 10 000 избирателни секции. Чамиса заяви още, че партията му очаква централната избирателна комисия да обяви официалните резултати и е готова да състави правителство.

Няколко граждански асоциации, провеждащи паралелно преброяване на гласовете, заявиха обаче, че все още е рано да се говори за ясен победител.

Основен съперник на Чамиса и на парламентарните, и на проведените заедно с тях президентски избори е настоящият държавен глава и лидер на Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт Емерсън Мнангагва.

Мнангагва бе сочен за фаворит в надпреварата за президентския пост, но скорошните проучвания показаха, че резултатите на двамата главни претенденти ще бъдат близки. Ако нито един от кандидатите за президент не събере повече от половината гласове, на 8 септември ще има втори тур, отбелязва Ройтерс.