След 15 август се очаква бившите Царски конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с национално значение, съобщи министърът на културата Боил Банов. Документите за това се подготвят, но и сега сградата е под закрилата на закона, уточни Банов.

В нощта на 28 срещу 29 юли покривът на имота в идеалния център на София беше запален и изгоря част от конструкцията. Прокуратурата и МВР разследват случая и търсят извършителите. 

"Тя е същата закрила, която ще даде и статутът. Статутът на културна ценност сам по себе си е едно отношение на държавата към определени обекти. Той няма да промени границите и режимите. Даването на статута за културна ценност дава повече възможности на собствениците вътре да търсят инвестиции по програми и проекти, за да поддържат, което е важно и ключово и никак не е без значение."

"Но фактически като охранителен режим не означава, че ще наредим там милиционер, учител, милиционер, учител да ги пазят. Не е това смисълът на закона“, каза още Банов и посочи, че смисълът на закона е ясно да казва какво може и какво не може в такива обекти.

Запитан дали очаква на 15 август собствеността на всички частни имоти в Царските конюшни вече да бъде изяснена, Банов отговори, че това едва ли ще стане.

"Собствеността е толкова объркана във времето - толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата. Много дела има там, не е приятна ситуацията. Но пак казвам, че тя не е от вчера или от днес. Премиерът дори уволни един областен управител (Веселин Пенев, срещу когото се води дело заради Царските конюшни - б.р.) заради тази каша. Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши, създадени там, тази културна ценност се е охранявала и ще се охранява категорично“, коментира Банов.

 
Опожаряването на Царските конюшни категорично не е свързано с опити за последващо застрояване, каза пред радио Фокус Александър Трайков, директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата. По думите сградите са защитени и се намират в архитектурно-археологически резерват "Сердика-Средец".
 
Процедурата по обявяване Царските конюшни за културна ценност е в ход отдавна, като е близо до финализиране, обясни Трайков. "Пред нас стоят процесуални проблеми, има много собственици, като се водят съдебни дела. Ние сме започнали отдавна тази процедура, тя продължава и ще бъде приключена. На финалната права сме. Има собственици отделно на сградите, на самия терен, всичко това влиза в съда, стига се до обжалвания на няколко инстанции. Това, разбира се, отнема много време", обясни той.
 
Трайков коментира още, че множество са сградите, които очакват получаването на статут за културна ценност, процедурите на някои от тях вече са в ход, като най-трудно се оказва издирването на собствениците на сградите.