Десетки хиляди отново демонстрираха в Русия против плановете на властите да повишат пенсионната възраст в страната. Демонстрантите в Москва и в други големи градове последваха призива на Комунистическата партия, на синдикатите, на така наречения Ляв фронт и на извънпарламентарната опозиция начело с Алексей Навални.

Дали тези протести могат да застрашат президента Путин? През последните седмици неговият рейтинг драматично падна. „Независимо от това не мисля, че правителството е в опасност", казва Степан Гончаров от института „Левада". Социологът изтъква една главна причина: хората не виждат алтернатива на днешната власт.  Гончаров обаче критикува правителството заради лошата му комуникационна политика. Според него повечето руснаци още не са схванали, че промяната на пенсионната възраст се налага по икономически причини.

В сравнение със Западна Европа средната продължителност на живота, особено на мъжете, в Русия е ниска: мъжете доживяват средно само до 67 години, жените – до 77. Според замислената реформа пенсионната възраст стъпка по стъпка трябва да бъде повишена – при жените от 55 на 63 години, а при мъжете от 60 на 65. В момента в Русия средната пенсия възлиза на около 180-200 евро. Сега хората питат каква ще бъде финансовата им полза от реформата, обяснява Гончаров. И понеже не получават отговор, близо 90% от руснаците отхвърлят реформата. Въпреки това обаче правителството държи положението под контрол.

Социологът обръща внимание на един незабележим, но много важен факт: досега руският президент не е казал последната си дума за пенсионната възраст, тоест – има „пространство за маневриране".

Цената на непопулярните решения

Борис Макаренко, ръководител на мозъчния тръст „Център за политическа технология", потвърждава, че популярността на Владимир Путин сериозно е спаднала – въпреки това обаче мнозинството руснаци все още му се доверяват, уточнява той. Стопанинът на Кремъл току-що спечели президентските избори, а скоро няма да има парламентарни избори, тъй че за властта няма никаква опасност. „Когато вземаш непопулярни решения, неминуемо плащаш със спадане на рейтинга", обобщава Макаренко.

От дискусията около пенсионната реформа печелят най-вече опозиционните партии в парламента – комунистите и националистическите либералдемократи на Владимир Жириновски. През миналата седмица Централната избирателна комисия отхвърли предложението на комунистите да се проведе всенароден референдум за пенсионната възраст. Сега тази партия проверява дали може да внесе второ предложение за референдум, или да се обърне към Конституционния съд.

Според Макаренко начело на извънпарламентарната опозиция е Алексей Навални, който обаче също призова към протести срещу пенсионната реформа. Но привържениците на Навални са главно млади хора, за които въпросът за пенсионната възраст не е толкова драматичен, колкото за по-възрастните. Тъкмо поради това в случая с Навални едва ли може да оглави съпротивата срещу властта, смята Макаренко. Той добавя и нещо, което колегата му Гончаренко явно не мисли: повечето руснаци тайничко разбирали, че реформата на пенсионната възраст е необходима. „Но никога няма да го кажат на глас."

"Дойче веле"